Hoe Adriaanse werd ‘gedold’ door Cruijff

Sporthistorie Voetbal Hans van Echtelt

Onlangs had ik een afspraak met Co Adriaanse, in eetcafé De Ram in mijn woonplaats Schalkwijk. We keken terug op zijn loopbaan als voetballer en trainer waarbij ook uitgebreid de duels ter sprake kwamen die de Amsterdamse voorstopper had uitgevochten in zijn eerste Utrechtse seizoen met Johan Cruijff.

Of liever gezegd: de keren dat de voorstopper van FC Utrecht werd ‘gedold’ door de vedette van Ajax want daar kwam het in beide duels op neer.

Met de thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers in het vooruitzicht (zondag) was het een boeiende gedachte om nog eens terug te gaan naar het seizoen 1970-1971, waarin Ajax beide keren enkele maatjes te groot was voor de Domstedelijke formatie. In stadion De Meer werd het destijds liefst 7-1 terwijl in Galgenwaard de schade beperkt bleef tot ‘slechts’ 0-3. ‘We kwamen er beide keren niet aan te pas’, zo blikt Adriaanse terug.

Trainer Bert Jacobs had destijds geen ultra-defensieve tactiek uitgestippeld voor het eerste treffen met Ajax. ‘Als ik elf verdedigers opgesteld zou hebben was het verlies mogelijk iets draaglijker geworden. Maar wat koop ik daarvoor? Dan had ik allerlei spelers ernaast moeten zetten die de vorige wedstrijden uitblonken of die ik volgende week weer nodig heb. Dat geeft alleen maar onrust, want niemand vindt het nu eenmaal leuk om ernaast gezet te worden’, verklaarde de – in 1999 aan kanker overleden – rossige oefenmeester destijds.

Co Adriaanse was na afloop van het eerste treffen met Ajax simpel in zijn analyse. ‘Ik heb gefaald’, aldus de voorstopper over het eerste treffen in De Meer. ‘Als je zo aan alle kanten voorbijgelopen wordt, denk je: kan ik er eigenlijk nog wel wat van? Je bent in anderhalf uur zo vaak voor schut gezet dat vooral je zelfvertrouwen een stevige …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel inclusief een extra kader over Co Adriaanse en ‘Een onvergetelijke dag op Ameland’ te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.