Hoe De Bilt in 1993 hoopte op landstitel van Feyenoord

Sporthistorie Voetbal Hans van Echtelt

Feyenoord kan zondag bij stadgenoot Excelsior landskampioen worden, een prijs waar elke rechtgeaarde Rotterdammer al bijna twintig jaar naar smacht. Wanneer de felbegeerde schaal wordt uitgereikt aan het keurkorps van Giovanni van Bronckhorst zullen de gedachten van elke voetballiefhebber in De Bilt ongetwijfeld even teruggaan in de tijd. Hans van Echtelt, oud-sportverslaggever van het Utrechts Nieuwsblad, was er getuige van hoe het bescheiden sportcomplex van FAK werd overspoeld door duizenden supporters.

De datum stond al lang vast: 24 juli 1993. De eerste wedstrijd van Feyenoord ter voorbereiding op het seizoen 1993/1994 zou op sportpark ‘Weltevreden’ in De Bilt gespeeld worden. Als gastheer zou FAK fungeren, de ploeg had via bestuurslid Cees Niebeek  contact gelegd met trainer Willem van Hanegem met wie hij in het verleden al vaker had gesproken. Het lukte hem en FAK om die wedstrijd contractueel vast te leggen. Feyenoord zou in de sterkst mogelijk opstelling naar De Bilt komen.

Voor mij zat er nog een mooi extraatje vast aan deze wedstrijd. Het bestuur van FAK had me gevraagd of ik op 24 juli als scheidsrechter zou willen fungeren. Dat kwam vooral omdat ik geregeld oefenwedstrijden bij deze club op me had genomen en dus zo’n beetje als vaste scheidsrechter op ‘Weltevreden’ fungeerde. Zo had ik ooit de arbitrale leiding bij FAK A1 tegen Jonathan A1, een krachtmeting waarin Edwin de Kruyff aan Biltse kant en Jan van Halst aan Zeister kant hevige prestigeduels met elkaar uitvochten. Ik keek er vol plezier naar uit.

 

Polletje
Op het moment dat ik die aanstelling kreeg, zat Feyenoord – net als nu, anno 2017 – middenin een kampioensrace. Alleen stond de ploeg er vlak voor het einde een stuk minder florissant voor, er moest nog een achterstand op PSV overbrugd worden. De Eindhovense club struikelde destijds achtereenvolgens tegen Feyenoord (‘het polletje van Van Breukelen’) in De Kuip waarna ook Vitesse een onoverbrugbare hindernis was voor de Eindhovenaren. Edward Sturing scoorde als enige met een afstandsschot.

Dat betekende dat Feyenoord de kansen in eigen hand had en voor het eerst sinds lange tijd uitzicht kreeg op de landstitel. Eerst wachtte de lastige uitwedstrijd tegen MVV, in De Kuip had de Maastrichtse ploeg dat seizoen nog gewonnen. Ook in De Geusselt liep het aanvankelijk moeizaam.

MVV kreeg zelfs een strafschop bij een 0-0 stand omdat Ulrich van Gobbel de doorgebroken Meijer neerhaalde. Arbiter Dick Jol verzuimde om de Feyenoorder weg te sturen, bovendien werd de penalty gemist. Na rust drukte Feyenoord door en zegevierde via goals van Jozsef Kiprich en Regi Blinker.

Er moest nog een laatste horde genomen worden, weer een uitwedstrijd. Nu fungeerde FC Groningen als opponent. Heel FAK duimde die zondag 31 mei voor de Rotterdammers want bij het behalen van de landstitel zou de oefenwedstrijd op 23 juli een ware intocht van Feyenoord-fans teweeg brengen.

 

’’Niet slecht gedaan jochie,’’
was de reactie van de Kromme

 

De Biltse hartekreet ging in vervulling want Feyenoord was oppermachtig in Groningen en won met liefst 0-5. Zelfs De Kuip zat overvol om beelden te zien van die beslissende wedstrijd en in het Oosterpark leken meer Rotterdamse supporters te zitten dan fans van de thuisclub.

Op het moment dat scheidsrechter Jef van Vliet affloot in Groningen ging er een luid gejuich op in de kantine van FAK. En natuurlijk ook in huize Van Echtelt want ik zou de eerste zijn die de nieuwe landskampioen mocht fluiten.

 

Schadevrij
Toen het eenmaal zover was bleek de verwachting helemaal te kloppen. Meer dan 6000 toeschouwers omzoomden het Biltse sportpark. Het werd een prachtige voetbalmiddag, mede door het fraaie zomerweer. Het van alle kanten toegestroomde publiek gedroeg zich voorbeeldig.

Bij de aftrap fluiterde aanvoerder John de Wolf me nog toe dat  hij hoopte schadevrij met zijn ploeg van het veld te komen. ‘Dat regel ik wel, zit er maar niet over in’, fluisterde ik hem bij de toss geruststellend toe. Uiteindelijk won Feyenoord met 15-0, het publiek had een unieke voetbalshow gezien en ik was een fijne arbitrale ervaring rijker.

‘Niet slecht gedaan, jochie’, was de reactie van De Kromme na afloop. ‘Meestal delen scheidsrechters in zo’n wedstrijd vaak presentjes uit aan de amateurclub uit een soort medelijden, maar dat heb jij gelukkig niet gedaan.’

 

Voor foto’s van deze wedstrijd verwijzen wij graag naar de website van FC de Bilt: http://www.fcdebilt.nl/index.php/home/organisatie-2/fak-veel-oude-foto-s/1698-fak-feyenoord-24-juli-1993