Hoe snel verlies je opgebouwde conditie in een rustige periode?

Podcast en video Redactie

Was je eindelijk klaar voor je eerste hele of halve marathon of de Amstel Gold Race toertocht, gooide corona de boel op slot. Weg trainingsdoel, weg motivatie. Soms lukt het gewoon niet om gedurende een paar weken of zelfs een paar maanden je strakke trainingsschema te blijven volgen. Wat kun je desondanks doen om toch fit te blijven tijdens een lange wedstrijdloze of inactieve periode? Daar draait de nieuwste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast om.

Ook Mathieu van der Poel was wel even klaar met het fietsen op de weg, zo vertelde de renner na afloop van de Ronde van Vlaanderen. Een weekje de fiets helemaal niet aanraken, daar keek zelfs MvdP reikhalzend naar uit. Van der Poel zal niet de enige sporter zijn die eens geen zin of tijd heeft om te gaan trainen.

Hoe erg is dat eigenlijk? Moet je je zorgen maken als je een maand minder hard kunt trainen of zelfs helemaal niet? Hoe snel raak je je conditie eigenlijk kwijt en moet je dan weer helemaal vanaf nul beginnen? Hoe kun je het beste een rustige periode in je sportschema inbouwen zonder dat je spieren gaan krimpen? En welke knoppen van je training kun je zonder al te grote gevolgen gerust wat omlaag draaien? De frequentie, de duur of de intensiteit?

De presentatoren checken in aflevering 55 van de Slimmer Presteren Podcast tijdens het rondje ‘Zoomen met Vroemen’ hoe coach Guido Vroemen zijn atleten tijdens de huidige wedstrijdloze periode laat trainen.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl