Hoe word ik een tennistopper?

Tennis Peter de Jong

Tennis is de tweede sport van het land. Maar liefst 600.000 leden telt de KNLTB. Het is al even geleden dat ‘we’ grote successen boekten. De Wimbledontitel van Krajicek is van 1996 en de finaleplaats van Verkerk op Roland Garros dateert van 2003. Haarhuis, Eltingh, Siemerink, Krajicek en Schalken floreerden in de jaren 90 en 00.

Bij de vrouwen moeten we terug naar 1977, het jaar waarin Betty Stöve drie Wimbledonfinales haalde. En ze alledrie verloor. Vorig jaar veerden we nog op bij de halvefinaleplaats op Roland Garros van Kiki Bertens, de hoogst gerankte Nederlandse vrouw op de wereldranglijst (22). Bij de mannen is Robin Haase de frontman op nummer 57. Een opvolger staat nog niet klaar.

De Utrechtse Sportkrant besloot eens een kijkje te nemen in Doorn, waar deze week het prestigieuze internationale jeugdtennistoernooi ITF 4 wordt gehouden met spelers van over de hele wereld. En sprak met de eigenaar van de tennisschool aldaar, Tjerk Bogtstra, voormalig coach van Jan Siemerink en het Davis Cupteam. Over hoe het komt dat we geen echte toppers meer hebben.

Het is een mooie, besneeuwde februarizondag als ik door de Utrechtse Heuvelrug bus, op weg naar het toernooi aan de Mariniersweg in Doorn. In het tenniscomplex heerst een gezellige drukte van spelers, trainers en familie. Op de zes binnenbanen die het complex telt, strijden de spelers voor een ticket in een hoofdtoernooi. Er wordt goed voor ze gezorgd. De spelers zijn ondergebracht op landgoed Zonheuvel. Ze worden gehaald en gebracht met een busje, er is een fysio beschikbaar, een arts, en er is zelfs een racketbespanner aanwezig om de spelers optimaal voor de dag te laten komen.

Binnen ontwaar ik een bekend gezicht. Het is de eega van de toernooidirecteur Charlotte, Tjerk Bogtstra. Aan wie kunnen we beter vragen hoe het is met de staat van ons tennis. Waarom hebben wij, met zoveel tennissers, geen toppers meer? ‘Een makkelijke vraag, een moeilijk antwoord’, reageert hij. ‘Het begint er al mee dat het …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los