Sportrecept: Hollandse kapucijnermaaltijd

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen.

Zo rond het begin van de nieuwe maand stelt voedingsdeskundige Carlien Harms een gezonde sportmaaltijd voor u

Hollandse kapucijnermaaltijd

samen.

Bereidingswijze
Laat de bak- en braad smelten in een braad- of hapjespan en bak hierin de prei met de rauwe ham gedurende 5 minuten. Voeg de uitgelekte kapucijners toe en warm het geheel goed door. De fijngesneden tomaat, augurk en uitjes kunnen door het gerecht geroerd worden, waarna alles nog eens goed doorgewarmd wordt.
De tomaat, de augurken en de uitjes kunnen ook apart geserveerd worden.
Serveer de kapucijnermaaltijd met het roggebrood.

Voorbereidingstijd
5 minuten

Bereidingstijd
10 minuten

Variatietips
-Vervang de kapucijners door bruine of witte bonen.
-Vervang de prei door fijngesneden spitskool.
-Vervang de rauwe ham door gerookte kipfilet.

Voedingswaarde
Energie: 845 kcal / 3601 kJ
Koolhydraten: 105 gram
Vetten: 27 gram
Eiwitten: 47 gram

Etenswaardigheden
– Peulvruchten kunnen maagdarmklachten veroorzaken tijdens het sporten (afhankelijk van persoonlijke gevoeligheid).
– Gerechten met kapucijners moeten niet in de magnetron opgewarmd worden omdat dan de kapucijners kapot springen.
– Azijn wordt vaak gebruikt als conserveringsmiddel zoals hier bij de augurken en de uitjes in het zuur.

 

www.carlienharms.nl