Hollandse polsstokverspringers stellen teleur bij NFM

Polsstokverspringen Redactie

Tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip hebben de Hollandse polsstokverspringers het succes van de Tweekamp niet door kunnen trekken. Afgelopen zaterdag waren het Friese oudgedienden die er bij de senioren en vrouwen met de titel vandoor gingen. Reinier Overbeek (Benschop) en Demi Groothedde (Jaarsveld) wisten de eer voor het Hollandse kamp hoog te houden, door de titel mee naar huis te nemen.

Bij de senioren wisten Jaco de Groot (Woerden) en Rian Baas (Utrecht) zich niet te plaatsen voor de tweede finaleronde van de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM). Ook Erwin Timmerarends (Montfoort) kwam met moeite over de 18-meter. Een felle oostenwind maakte het voor Hollandse springers lastig om het rechte pad te vinden. Oane Galama (It Heidenskip, Friesland) had hier beduidend minder moeite mee. De thuisspringer verbleef voor langere tijd in Nieuw-Zeeland, maar kwam terug en pakte direct de titel met een afstand van 20,41 meter. Ricardo Faaij (Haastrecht) sprong zich knap naar het podium. Zijn 19,31 meter was voldoende voor een derde plaats, achter Nard Brandsma (Workum).

De vrouwencategorie kende een verrassende winnares. De Friese vrouwen wisten hun niveau bij de Tweekamp niet te halen, maar de Nationale Fierljep Manifestatie kende toch een Friese winnares. Tessa Kramer (It Heidenskip) sprong dit seizoen slechts een paar wedstrijden, maar tijdens het NFM was zij in topvorm. Haar 14,66 meter zou normaliter een afstand zijn waar Hollandse vrouwen als Dymphie Baas (Oudewater) en Wendy Helmes (IJsselstein) zonder veel moeite overheen gaan. Tijdens de NFM wisten zij deze afstand niet te overbruggen en Julia van Eijk (Vlist) versloeg haar Hollandse concurrentes en werd derde met 14,22 meter.

 

Junioren

Freark Kramer (It Heidenskip) won de NFM vorig jaar al in de juniorencategorie en wist zijn titel te prolongeren. De thuisspringer zag dat concurrenten moeite hadden om een afstand neer te zetten. Met 18,13 meter sprong hij maar nipt verder dan zijn twee Friese concurrenten Jan-Teade Nauta (IJlst) en Rutger Piersma (It Heidenskip). Richard van Bemmel (Utrecht) was de best geklasseerde Hollander met een vierde plaats.

Hollandse successen waren er wel in de jongens- en meisjescategorie. Reinier Overbeek (Benschop) won dit jaar al bijna alle wedstrijden en was ook nu weer de beste. Met 17,90 meter was hij zijn Stefan Douma (Oppenhuizen) ruim een halve meter voor. Zo wist ook Overbeek zijn titel te prolongeren.

Demi Groothedde (Jaarsveld) won in It Heidenskip met overmacht. Twee van haar vier afstanden waren genoeg voor de titel, 14,03 meter was haar beste afstand. Bente Vlas (Heeg) werd tweede met een afstand van 12,67, nipt voor Suzanne Mulder (Vlist). Dat het lastig springen was met een flinke zijwind, liet de uitslagenlijst bij de meisjes goed zien. Slechts vier deelnemers de overkant te halen.