Amersfoort kei van een topsportstad
Drie jaar geleden werd Amersfoort uitgeroepen tot de sportiefste stad van Nederland. Die verkiezing had betrekking op de breedtesport en de voorzieningen die een gemeente haar ingezetenen kon bieden. Afgelopen jaar behaalde de Keistad een nieuwe mijlpaal met een wereldkampioen en twee Europees kampioenen in mondiaal grote sporten. Daar kunnen Amsterdam, Rotterdam of Utrecht in de verste verte niet aan tippen.
Op het jaarlijkse sportgala, waar de klassieke verkiezingen waren ingeruild voor het uitdelen van gouden, zilveren dan wel bronzen jaarpenningen, ontbraken alledrie de kampioenen. Femke Bol, ’s werelds beste op de horden, bevond zich op een trainingskamp. De Europese toppers Puck Pieterse (mountainbike) en Mischa Bredewold (wegwielrennen) gaven acte de présence op het jaarlijkse wielergala.
Dat de drie zover zijn gekomen heeft overigens weinig te maken met sportbeleid. Het is hun eigen verdienste, hun eigen volharding plus natuurlijk talent. Dat ze in Amersfoort wonen is min of meer toeval, wel koesteren ze het prettige sportklimaat bij de vereniging waar ze als jonge meid hun eerste succesjes vierden.
Femke Bol
Femke Bol (studie communicatiewetenschappen) is een kind van atletiekvereniging Altis. Daar bleek ze aanleg te hebben voor met name de wat langere sprintnummers. Bij de B-junioren (16-17 jaar) greep ze haar eerste nationale titel op de 400 meter en in de jaren daarna was ze telkens op alle indoor en outdoor NK’s de beste in haar leeftijdscategorie.
Op het EK onder 20 jaar kwam haar bijzondere aanleg voor de 400 meter horden aan het licht. Het zware en technisch zo moeilijke nummer veroverde een apart plekje in het hart van de Amersfoortse. Met haar lange benen was ze niet alleen fysiek uitermate geschikt voor het springen over de hekjes, mentaal bleek ze de kracht te hebben ‘door de verzuring heen’ te lopen.
Het ging hard met Femke Bol en met brons op de Spelen van Tokio vestigde ze internationaal definitief haar naam. Dit jaar werd ze wereldkampioen op het hordenummer en is ze, samen met vriendin Lieke Klaver, de aanjager van de vrouwen estafetteploeg. Femke Bol, die al een plein met haar naam heeft in Amersfoort, is in staat een race te visualiseren. Met haar perfectionistische instelling laat ze vooraf niets aan het toeval over. Maar het plezier van zo’n race, hoe pijnlijk ook, is nooit verdwenen. Bovendien heeft haar internationale status haar niet veranderd, de slungelige tiener van weleer is heel gewoon gebleven.
Puck Pieterse
De roodgekrulde Puck Pieterse (studie bewegingswetenschappen) is met haar 21 jaar de jongste van de drie sportmatadoren en nog altijd een speelvogel pur sang. Ze maakt regelmatig filmpjes voor Youtube. Befaamd is haar ‘bunny hop’ waarbij ze schijnbaar moeiteloos met haar fiets over een obstakel wipt. Dankzij haar stuurvaardigheid is ze een van de weinige vrouwen die in de cross bij de balkenpassage niet gaat lopen. Haar acrobatische toeren verhinderen niet dat Pieterse al een waslijst aan internationale titels heeft vergaard. De Europese juniorentitel van 2019 in het veld culmineerde dit jaar in het Europees kampioenschap bij de elitevrouwen op de mountainbike. En passant won ze ook nog de wereldbeker in die discipline, een voor Nederland historische prestatie. Pieterse lijkt wel vergroeid met de tweewieler sinds ze als meisje van een jaar of negen gecharmeerd raakte van de modder op het gezicht van haar vader, wanneer die terugkwam van een middagje mountainbiken. Dat wilde de kleine Puck ook. Ze werd lid van WV Eemland en begon al bij de nieuwelingen volop te scoren.
Mischa Bredewold
Mischa Bredewold (studie biomedische wetenschappen) had misschien wel het zwaarste pad af te leggen. Door een ernstig ongeluk op 18-jarige leeftijd waarbij ze geschept werd door een vrachtwagen leken haar toekomstdromen in diggelen. Maar Bredewold gaf niet op, pakte de wielerdraad weer op en verdiende bij Parkhotel Valkenburg een profcontract bij SD Worx, de beste wielerploeg ter wereld. Bij het elitekorps stelde ze zich bescheiden op maar haar zege begin september in de GP Plouay was een teken aan de wand. Bredewold verkeerde in vorm. Toch verraste het EK-goud op de VAM-berg na een glanzende solo van tien kilometer haarzelf misschien nog wel het meest, vertelde ze na afloop oprecht.
Atletiek, mountainbiken, wielrennen. Drie verschillende disciplines waarvoor ook verschillende vaardigheden vereist zijn. Toch hebben de drie Amersfoortse kampioenen een ding gemeen en dat is passie. Ze zitten lopen of fietsen niet alleen om te winnen, maar willen ook genieten. Femke Bol en Puck Pieterse gaan volgend jaar zeker naar Parijs, dat Bredewold hen naar de Spelen vergezelt is onwaarschijnlijk. De olympische wielerequipe telt slechts vier vrouwen en daarvoor zijn wel tien gegadigden. Maar achtte Mischa Bredewold de kans dat zij Europees kampioen zou worden ook niet miniem?