Jury ontneemt zwaar gefrustreerde Jan-Willem van Schip WK-medaille
Hij was al getergd omdat hij de Madison niet mocht rijden, het baanonderdeel waarop Jan-Willem van Schip een jaar geleden met Yoeri Havik wereldkampioen was geworden. Op de WK in het Deense Ballerup voelde de afvalrace dan ook meer als een goedmakertje. Na afloop was het humeur van de Schalkwijker bepaald niet opgefleurd. Integendeel, Van Schip was woedend op de jury die hem uit koers haalde op grond van een ongeoorloofde actie.
De strafmaatregel kostte Van Schip een medaille en was op zijn minst dubieus te noemen. De lange baanrenner maakte weliswaar een zwieper maar dat hij de Portugees Narciso daadwerkelijk hinderde was zeer de vraag. Eerder al had de jury zich van haar strengste kant laten zien door een Belg die weinig onoirbaars deed uit de strijd te nemen.
Van Schip reed de afvalrace nadat bondscoach Nick Stöpler had besloten Havik voor de Madison te koppelen aan Vincent Hoppezak, ondanks de wereldtitel van Havik-Van Schip. Op de Spelen was het ervaren duo niet uit de verf gekomen. Stöpler verdedigde zijn beslissing door te stellen dat hij verjonging wilde doorvoeren aan het begin van de nieuwe olympische cyclus richting Los Angeles in 2028.
De afvalrace verliep chaotisch. Van Schip reed zeer attent, waakte ervoor zich te laten insluiten. Door de talrijke valpartijen ging het ritme telkens uit de wedstrijd, maar het deerde Van Schip niet. Op het eind moest hij echter een zwaar gevecht leveren met Narciso om niet als laatste de finish te passeren en dus af te vallen. Van Schip redde zich en omdat er nog maar drie renners over waren leek hij zeker van een medaille. Tot de jury ingreep en hem terugzette naar plaats vier. Het zoveelste wielerdrama voor de kleurrijke renner uit Schalkwijk die op de Spelen ook al een diskwalificatie aan zijn broek had gekregen. Boos en hevig teleurgesteld verliet Van Schip de piste in Denemarken.Het goud ging tot vreugde van het publiek naar thuisrijder Tobias Aagaard Hansen. In de Madison eindigden Havik en Hoppezak als zesde.
De vijf dagen van de WK baanwielrennen leverden Nederland elf medailles op: viermaal goud, vijfmaal zilver en tweemaal brons. TeamNL was daarmee de succesvolste ploeg op de WK. Grootverdiener was net als in Parijs sprinter Harry Lavreysen met driemaal goud. Knap was de prestatie van Lorena Wiebes die debuteerde op het mondiale toernooi en de wereldtitel veroverde de scratch. Dat is geen olympisch nummer, maar onderdeel van het omnium dat uit vier disciplines bestaat en van de deelnemers een grote veelzijdigheid vraagt.