Nederlandse rolstoelbasketbalsters domineren speelveld

De Nederlandse selectie die afreisde naar Dubai, met Ylonne Post als nummer 16.
Foto: NBB

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben hun wereldtitel geprolongeerd bij het WK dat gehouden werd in Dubai. De ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden gaf China in de finale geen kans en pakte zijn tweede WK-goud.

Geen enkel land was opgewassen tegen het dominante, en tevens topfavoriet voor de titel, Nederlandse team. In de race naar het goud werd achtereenvolgens Duitsland, Thailand, Algerije, Japan, Amerika en Canada verslagen. In de halve finale kwam het team uit de VS nogmaals voorbij, maar ze konden geen vuist maken tegen de Nederlanders. De Amerikaanse vrouwen kwamen er nauwelijks aan te pas en keken aan het begin van het vierde kwart al tegen een achterstand van 23 punten aan. Vervolgens werd China de verwachte tegenstander in de finale. De 31-jarige Mariska Beijer en zeven jaar jongere Bo Kramer trokken het hele toernooi al de kar bij de titelverdediger en in de finale deden ze dat opnieuw. Kramer kwam tot 18 punten en Beijer maakte 22 punten wat haar de titel van topscorer opleverde.

Post

De nationale selectie kent ook een Utrechtse inbreng. Een van de speelsters is Ylonne Post van SC Antilope, de Utrechtse rolstoelbasketbalvereniging. In 2020 werd Post al sportvrouw van het jaar in Zeist. Zij werd door de jury bestaande uit olympisch hockeyster Eva de Goede, wereldkampioen judo Noël van ’t End, sportjournalist Stan Bos, oud-winnaar Zeister Sportman Mark Kromeich en lid adviesraad Sportief Zeist Gerrit van Rijssen verkozen boven de andere genomineerden.

Sinds 2019 doet Ylonne Post aan rolstoelbasketbal bij SC Antilope, nadat ze in aanraking is gekomen met rolstoelbasketbal tijdens haar revalidatie bij De Hoogstraat en daar met een clinic heeft meegedaan. Door de clinic is ze bij SC-Antilope terechtgekomen. Ze viel op bij bondscoach Gertjan van der Linden die haar uitnodigde om eens deel te nemen aan een training van het nationaal team, waarna een officiële uitnodiging volgde om een proeftraining te volgen op Papendal. Deze kans greep ze aan en werd in 2021 uitgenodigd om fulltime deel uit te maken van het rolstoelbasketbal programma en vijf dagen in de week te komen trainen op Papendal. Ze bleef ook bij SC Antilope trainen. Post werd vervolgens geselecteerd voor het nationaal damesteam en mocht in juni naar het WK in Dubai.

Bondscoach Gertjan van der Linden nam, naast Post, deze selectie mee naar de wereldkampioenschappen in de Verenigde Arabische Emiraten: Jitske Visser (Thuringia Bulls, Duitsland), Saskia Pronk (Rotterdam Basketbal), Ilse Arts (BBC Münsterland Duitsland), Sylvana van Hees (RBVM), Lindsay Frelink (Sunrise Medical Braves), Cher Korver (SC DeVeDo), Carina de Rooij (Sunrise Braves), Julia van der Sprong (SC DeVeDo), Mariska Beijer (Hannover United, Duitsland), Xena Wimmenhoeve (SC DeVeDo) en Bo Kramer (Loughborough Lightning, UK).

Top

Het team traint al jarenlang in Arnhem onder coach Van der Linden en assistent Irene Sloof met als doel de beste ploeg van de wereld te worden. Ze trainen vijf dagen per week, zo’n zestien tot twintig uur per week met de bal en daar komen conditie- en krachttraining nog eens bij. De successen die volgden op dat regime kwamen dus niet uit de lucht vallen. Eerst werd brons behaald bij de Paralympische Spelen in 2012. Vier jaar later volgde in Rio wederom, een ditmaal wat teleurstellend, brons. In 2017, 2019 en 2021 werd er telkens goud gehaald op de EK en in 2018 werd de ploeg van Van der Linden in Hamburg wereldkampioen. Dat was een Nederlandse basketbalploeg nog niet eerder gelukt.

Met de Europese titel in 2019 werd tevens een paralympisch ticket voor de Spelen in Tokio zeker gesteld. De verjongde ploeg ambieerde niet minder dan olympisch goud mee naar Nederland te nemen. En dat lukte. Op 4 september 2021 schreven de Nederlandse rolstoelbasketbalsters geschiedenis door, na de mannen in 1992, goud te winnen bij de Paralympische Spelen.

De Nederlandse rolstoelbasketbakkers zijn sinds de Paralympische Spelen van 2012 dus niet meer weg te denken uit de top van de wereld. Mariska Beijer liet na het prolongeren van de huidige wereldtitel aan de NOS weten: ‘Ik heb het volste vertrouwen in onze ploeg. Elk team heeft een probleem om ons af te stoppen en onze verdediging staat als een huis.’ Guard Jitske Visser vult aan: ‘Andere landen kijken vooral naar Oranje. Allemaal kopiëren ze onze methodes. De wereld vindt ons goed, dus dan mogen wij onszelf ook wel goed vinden.’

 

Rolstoelbasketbal is ontstaan in Amerika rond 1946, met gewonde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Ze basketbalden voor de oorlog en wilde graag doorspelen, zelfs nu ze een beperking hadden. Met een aantal simpele aanpassingen en regels voor spelers in een rolstoel werd de sport wereldwijd populair.

De Nederlandse Basketbal Bond zette tien regio’s verspreid door het gehele land op waar jeugd in drie leeftijdscategorieën kan rolstoelbasketballen: Peanut, Mini en Junior rolstoelbasketbal. Er zijn tevens vier competities waar rolstoelbasketbalteams aan deel kunnen nemen: Toernooidivisies A, B & C en voor teams op het hoogste niveau de eredivisie. Iedereen kan meedoen aan de sport, of je nu een aangeboren lichamelijke handicap hebt, op latere leeftijd een handicap hebt gekregen, door een zware blessure niet meer aan de reguliere sport kunt deelnemen of rolstoelbasketbal gewoon leuk vindt.

Vorige
Vorige

Ervaren Wilco Kelderman en debutant Lars van den Berg klaar voor de Tour

Volgende
Volgende

ADO contracteert Kalezic als opvolger Advocaat