Tranen bij stuntploeg USV Hercules; Utrecht strandt in achtste finale

Fotoserie: Geert Lommers/Jij en Sport

Na 1 minuut spelen in de achtste finale van de KNVB beker krijgt het Utrechtse Hercules al een strafschop mee die Oussama Lahri goed binnen schiet. Cambuur is gewaarschuwd: derdedivisionist Hercules wil ook vanavond vol voor de winst gaan. En dat was nog bijna gelukt ook. Aan het eind van dit memorabele bekeravondje staat er echter 3-4 op de borden en is de Utrechtse stuntploeg klaar, maar niet zonder een mooi visitekaartje te hebben afgegeven.

Er zijn wedstrijden die lange tijd op je netvlies zullen blijven. Hercules is er verantwoordelijk voor dat twee bekerduels in korte tijd geschiedenis zullen schrijven. Die tegen Ajax maar zeker ook de wedstrijd vanavond tegen Cambuur, ondanks de uitschakeling. De ploeg van René van der Kooij toonde een ongekende veerkracht.

Zoudenbalch

FC Utrecht stelde het trainingspark Zoudenbalch beschikbaar voor de bekerwedstrijd. Nadat het veld vorige week niet bespeelbaar was door de vorst, troffen USV Hercules en het Friese Cambuur elkaar vanavond voor de inhaalwedstrijd. Om 20u werd er afgetrapt in Utrecht.

Na de vroege 1-0 ziet coach Henk de Jong zijn ploeg geen strijdlust tonen. Integendeel, de Friezen ogen mat en leggen niets op het veld. Halverwege de eerste helft komt er dan toch wat animo in het team en zetten ze de thuisclub wat meer onder druk. Maar enkele aardige acties leggen nog geen gewicht in de schaal en Fedde de Jong en Jeremy van Mullem moeten plaats maken voor Floris Smand en Yoram van der Veen.

Lahri

Ook na rust blijft Hercules goed overeind tegen de eerste divisieclub, die momenteel op een zevende plek staat. Sterker, in de 60ste minuut weet middenvelder Oussama Lahri wederom te scoren. Met een prachtige omhaal zet hij 2-0 op het scorebord en brengt de fans in extase. Dat resulteert helaas in iets te enthousiaste acties van het thuispubliek dat bekertjes op het veld gooit. Scheidsrechter Richard Martens laat spelers en coaches van het veld af gaan en legt daarmee de wedstrijd tijdelijk stil.

Na een tiental minuten treden de clubs weer aan en vrezen de Utrechters dat Cambuur deze tijd gebruikt om orde op zaken te stellen in de kleedkamer. In eerste instantie lijkt daar geen sprake van, ondanks een wat feller spelend Cambuur. Maar dan haalt uitgerekend doelpuntenmaker Oussama Lahri Cambuur speler Vincent Pichel neer en krijgt een strafschop tegen die benut wordt door de Friezen. Twee minuten later wordt het zelfs 2-2 door invaller Matthias Nartey.

Extase

In blessuretijd missen beide teams enkele kansen, waardoor er verlengd gaat worden op Zoudenbalch. En dan is het al snel weer raak voor Cambuur: Kooistra zet voor en Smit kopt bij de tweede paal binnen, 2-3. Maar het kan nog gekker als drie minuten later verdediger Mitchell Zwart voor de thuisploeg binnen schiet en de 3-3 maakt.

Hercules keeper Vonk komt onder druk te staan en weet enkele mooie reddingen te laten zien. In de extra tijd van de tweede verlenging kan hij een goal van Breij helaas niet voorkomen. Dertig seconden voor het eindsignaal van scheidsrechter Richard Martens, dus in minuut 121, knalde Michael Breij de bal via een Herculaan in het Utrechtse doel. Een schot dat anders vrijwel zeker naast was gegaan. De heldenploeg Hercules bleef verdwaasd en in tranen achter. Zo dicht bij een ontknoping via strafschoppen, maar er stond ineens 3-4 op het scorebord.

Na het eindsignaal moet Hercules accepteren dat Cambuur verder gaat in het toernooi waar het Vitesse treft en de Utrechters zijn klaar. Geen kwartfinale, alleen maar pure verbijstering. Die op termijn ongetwijfeld zal veranderen in het besef dat Hercules zich in korte tijd twee keer als heldenploeg op de kaart heeft gezet, tot ver buiten de landsgrenzen.

Opstelling Hercules: Pepijn Vonk; Shanon Carmelia, Valentijn Beck, Mitchell Zwart, Deveron Fonville; Oussama Lahri, Christiaan van Hussen, Nathan Bijl; Jordi Paulina, Lars Vermeulen, Tim Pieters.