Vrolijk

Pim van Esschoten

De ochtendkrant bood een mooi interview met de scheidend Duits ambassadeur in Nederland. Cyrill Jean Dunn sprak onze grote vrijheid. ‘Mensen kunnen hier veel doen, eigenlijk alles. Daarbinnen heerst ook orde. De filosofie is: je kunt alles maken, behalve wat je niet kunt maken. In Duitsland is het: je kunt niks maken, behalve wat wel mag.’ Tot wat behoort tot ‘wat je niet kunt maken’ rekende Dunn de hondenpoep die je niet opruimt in het park. Bijvoorbeeld.

Ik dacht aan Memphis, de hoofdband en het idiote tv-debat dat volgde, aangezwengeld door treurige mannetjes die zich dagelijks bemoeien met wat anderen ‘niet kunnen maken’. Waarna een flink deel van de Oranjefans mét hoofdband plaats nam op de tribunes in Hamburg. Einde discussie.

Het schrijven van dit eindsignaaltje vindt plaats in de uren voor het allesbepalende treffen met Oostenrijk. Worden hoofdband en co tweede in de poule of is het einde oefening op het EK, met Spanje, Duitsland en Portugal aan dezelfde kant van het speelschema.

Voetbal blijft voetbal: het is de enige sport in de hele wereld waar de invoering van hulpmiddel VAR tot nóg meer controverse over arbitrale beslissingen heeft geleid, waar sporten als basketbal, hockey of rugby juist zijn verrijkt.
— Pim van Esschoten

Misschien gaat het bij het lezen nog altijd over Wout of Memphis. Of voelen we al dagen intense woede over een beslissing van de VAR of lullen we nergens over, juist omdat we heel erg zijn bevoordeeld. Wie weet, wie weet. Voetbal blijft voetbal: het is de enige sport in de hele wereld waar de invoering van hulpmiddel VAR tot nóg meer controverse over arbitrale beslissingen heeft geleid, waar sporten als basketbal, hockey of rugby juist zijn verrijkt. Het wordt tijd om het voetbal op te frissen met zoiets als zuivere speeltijd en afschaffen van buitenspel (wat het veldhockey veel goeds heeft gebracht). En geef elke team één challenge per helft. Dat ze het zo doen in Amerikaanse sporten betekent nog niet dat ze gek zijn?

Laat het zover zijn als over twee jaar aan die kant van de Atlantische plas het WK 2026 wordt gehouden. Geef ons heden onze tsunami aan vernieuwing omwille van de schoonheid van het spel. Laat Memphis dan – over twee jaar – zijn hoofdband inruilen voor zo’n foeilelijke, witte compressiebroek. Geïnspireerd door al die NBA-sterren die zo’n ding dragen, zoals Memphis zijn idee voor de hoofdband allicht van Alan Iverson heeft. En laat wederom die deinende Oranjemassa (‘van links, naar rechts…’) aldaar opduiken.

Reken maar dat ze het prachtig vinden in Duitsland. Ze kijken op naar die Nederlanders die alles kunnen maken. En toch, we hebben onze orde: wij zijn vóóraf luid en vrolijk omdat we weten dat het feest nadien voor anderen is.

Vorige
Vorige

Ryan Flamingo naar PSV

Volgende
Volgende

Noël van ’t End en Julie Beurskens in olympische selectie