Honk- en softbal update: BSC Quick kent succesvol softbalweekend

Honkbal/Softbal Ted Vermeulen

Zowel de mannen als de vrouwen van de topteams softbal bij BSC Quick hadden een prettig weekend. De mannen versloegen vrijdagavond Nieuwegein Diamonds met 6-2 en namen daarmee de leiding in de eerste klasse over van de Nieuwegeiners. Quick gaat nu aan de leiding in de eerste klasse met 20 punten uit 13 wedstrijden, terwijl de Nieuwegeiners er virtueel beter voorstaan met 18 punten uit 11 wedstrijden. De beide teams treffen elkaar niet meer en de competitie gaat over 18 duels.

De softbalvrouwen van Quick kregen eerder het goede nieuws dat het team van The Birds uit Zoetermeer zich uit de competitie had teruggetrokken. Aangezien alleen aan de laatste plaats in de Silver League consequenties zijn verbonden kunnen de vrouwen van trainer/coach Sanne Bolhuis de competitie rustig uitspelen zonder zich zorgen te maken over eventuele degradatie. In Utrecht werd de eerste wedstrijd tegen UVV dit weekend ruim met 12-6 winst afgesloten, terwijl de tweede partij in een nipte 6-4 nederlaag eindigde.

Door dit resultaat kon Quick de rode lantaarn overgeven aan de vrouwen van het Rotterdamse Neptunus. In dezelfde Silver League bleven de vrouwen van Centrals uit De Bilt puntloos in de dubbel tegen het Haarlemse Onze Gazellen. In de Bilt werd het 3-5 en 5-6. In de Silver League nemen de Biltse vrouwen momenteel de zesde plaats in met 22 punten uit 24 wedstrijden, UVV staat zevende met 20 punten uit 23 wedstrijden en Quick staat achtste met 14 punten uit 21 wedstrijden. De competitie in de Silver League gaat over 32 wedstrijden.

 

ESF-Cup

Door de landstitel, die vorig jaar werd behaald, spelen de softbalmannen van Quick voor het vijfde opeenvolgende jaar mee met het toernooi om de ESF-Cup (Europese Supercup) dat van 3-8 september in Praag wordt gespeeld. In 2017 eindigde Quick nog op een zesde plaats.

De Amersfoorters vertrekken met de gebruikelijke drie gastspelers, dit keer Canadese tweeling Koster (pitcher Shawn en catcher Darren) en de Mexicaanse pitcher Samuel Villalvazo, naar de Tsjechische hoofdstad. Aan het toernooi in Praag doen 18 teams mee; vier uit België, Tsjechië en Denemarken, twee uit Frankrijk en Nederland (naast Quick ook de Hoofddorpse Pioniers), één uit Kroatië en één uit Groot-Brittannië. De Amersfoortse softbalmannen zijn ingedeeld bij het Deense Amager Vikings, Hoboken en Brasschaat uit België, het Britse Meteors en Zraloci Ledenice uit het gastland.

 

Honkbal

De honkbalmannen van Quick hebben de reguliere competitie afgesloten op de zevende plaats waardoor ze degradatiewedstrijden moeten gaan spelen. Van de laatste zes wedstrijden, die gewonnen moesten worden om de kampioenspoule te bereiken, werden er slechts twee in winst omgezet. Een tegenvaller voor de mannen van trainer/coach Marco Wels, die lange tijd uitzicht hadden op een plek bij de eerste vier. Het laatste drieluik tegen de Oosterhoutse Twins leverde twee nederlagen op (2-10 en 1-6), terwijl alleen op de donderdagavond aan het langste eind werd getrokken (4-3). De eindstand in de reguliere competitie is DSS met 39 punten op de vijfde plaats, Pioniers met 34 punten zesde, Quick met 31 punten zevende en Storks met 9 punten achtste. Alle teams speelden 42 wedstrijden.

Quick speelt de eerste wedstrijd in de degradatiepoule op donderdag 24 augustus in Hoofddorp tegen Pioniers en zaterdag 26 augustus thuis in Amersfoort om 14.00 uur tegen dezelfde tegenstander. Zondag 27 augustus wordt het drieluik afgesloten in Hoofddorp. Daarna volgen nog drieluiken tegen DSS en Storks.

 

UVV

De honkbalmannen van UVV speelden afgelopen weekeinde een dubbel tegen Alcmaria Victrix en wonnen in Utrecht met 8-5, maar verloren zondag in Almaar met 9-8. UVV staat in de degradatiepoule op de vijfde plaats met 2 punten uit 3 wedstrijden. Komend weekeinde spelen de Utrechters een dubbel tegen het Haarlemse DSS 2, dat nog puntloos onderaan staat. Het is absolute noodzaak om deze wedstrijden tot een goed einde te brengen, anders dreigt voor de tweede achtereenvolgende keer een degradatie.