Honkbalmissionaris in Europa

Honkbal/Softbal Rick van Manen

Ty Eriksen zit tussen de verhuisdozen als hij de telefoon opneemt. De Amerikaan zou deze winter in Australië aan de bak gaan als coach. Problemen met een visum zorgden echter voor een ‘change of plans’. Het komt UVV mooi uit. Hierdoor hoeft de Utrechtse honkbalhoofdklasser niet tot maart te wachten om over zijn nieuwe coach te beschikken.

Hij is pas 32, maar Ty Eriksen heeft al een heel honkballeven achter de rug. In zijn geboorteplaats Eugene in de Amerikaanse staat Oregon kreeg de leren bal met het rode stiksel al gauw een centrale plaats in zijn leven.

Wat wil je met een oom die – al was het maar voor negen wedstrijden – de Major League haalde. Eerst bij de Cleveland Indians (dit jaar verliezer in de World Series) en daarna bij de Seattle Mariners. Na een kort optreden op het wereldpodium zwierf oom Jim (Wilson) door Japan, Mexico en Canada.

In navolging van zijn oom leidt nu neefje Ty een nomadenbestaan. Na zijn afstuderen op Willamette University vertrok hij met een tas vol honkbalspullen naar Europa. Hij was bondscoach van Oostenrijk en Israël, had de Duitse jeugdploeg onder zijn hoede, maakte omzwervingen naar Zwitserland en Hongarije en zat de afgelopen seizoenen bij de Disciples in München. Tot dat ene telefoontje uit Nederland waarop hij besloot om zijn ‘honkbaldiscipelen’ in Beieren achter zich te laten.

Aan de andere kant van de lijn klinkt Ty Eriksen enthousiast. Hij staat op het punt naar Utrecht te vertrekken. ‘Nog even wat puntjes op de ‘i’ zetten en afscheid nemen van wat vrienden’, en dan begint het avontuur in wat hij zelf de Major League van Europa noemt. Eriksen praat honderduit over het Nederlands team dat hij in 2011 wereldkampioen zag worden. ‘Maar ook na het afschaffen van het ‘amateur WK’ bewezen ze tot de wereldtop te horen. In de World Baseball Classic, de profversie van het oude WK, is het geen pretje als je tegen ‘the guys in Orange’ moet spelen.’ Eriksen coacht ook de International Stars, een Europees All Star team waarin ook veel jongens uit Nederland spelen. ‘Werken voor UVV in de hoofdklasse is …

 

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.