De derby Hercules - Velox in 1932 aan de Amsterdamsestraatweg met de Sint Ludgeruskerk op de achtergrond. Op dat veld scoorde de hoofdcommissaris Schuitemaker vier keer.

De hoofdcommissaris maakt vier doelpunten

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Een vriendin van mijn vrouw vraagt of we, net als zij, iets speciaals met het koningshuis hebben. Ze wijst daarbij  naar de boekenkast waar keurig op rij tien boeken staan met de titel ‘Oranje toen en nu’. Ik moet haar teleurstellen. In de boeken regeert niet koning Willem Alexander maar Koning Voetbal. ‘Oranje toen’ beschrijft de geschiedenis van het Nederlands elftal van de eerste interland op 30 april 1905 tot 1976. 

Het is de bedoeling van de schrijvers, onder aanvoering van sportjournalist/uitgever Matty Verkamman, zeventien delen te maken maar de productie stokt in 2010 door een bedrijfsovername, een gebroken vriendschap en gestoei over eigendomsrechten. ‘Oranje nu’ gaat tot 17 november 2010 als Nederland vriendschappelijk tegen Turkije speelt. Het is de 73e interland van Wesley Sneijder en het debuut van Royston Drenthe, die inmiddels al lang in voetballand is verdwaald.  Vorige week las ik tot mijn vreugde dat het eerste exemplaar van deel 11 is uitgereikt aan Rob Rensensbrink, de man van de bal tegen de paal in de slotminuut van het WK voetbal in Argentinië in 1978. Ik ben erbij geweest en kan deze regels tikken juist omdat de bal tegen de paal eindigt en het gastland daardoor wereldkampioen wordt. Het is hoogst twijfelachtig of de bus met Nederlandse journalisten bij winst van Oranje veilig het hotel in hectisch Buenos Aires bereikt zou hebben.

Terug naar ‘Toen’ en de serie boeken over het Nederlands elftal, waarin de prestaties van de Utrechtse internationals niet zijn vergeten. Lees over de reis van Jan Vos, het leeuwtje van Wout Buitenweg en de scorende hoofdcommissaris.

Nu vlieg je in twee uur van Amsterdam naar Stockholm, in 1912 de organisator van de Olympische Spelen. De deelname van onze voetbalploeg aan het toernooi is destijds vooraf onderwerp van discussie. In ‘Oranje Toen en Nu’ lezen we dat de luxueuze kamers in hotel Kronprinzes 6 gulden 75 per persoon per nacht kosten en ook de treinreis is …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.