Hoogste tijd voor Utrechtse winnares in Amstel Gold Race

Wielrennen Redactie

In de achtste editie van de Amstel Gold Race Ladies Edition die zondag gehouden wordt ontvangt de winnares 16.000 euro. Dat is hetzelfde bedrag als de mannen, waarmee de enige Nederlandse klassieker een leidende rol neemt als het gaat om de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen. Wie wordt de opvolgster van Marianne Vos? Een buitenlandse of toch Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten of misschien wel Floortje Mackaij?

Wie het in elk geval niet wordt is Lorena Wiebes. Het ‘eindeloze’ draaien en keren in de Limburgse heuvels is de sprintster uit Mijdrecht, al viermaal de snelste dit seizoen, vooralsnog te machtig. Wiebes geeft de voorkeur aan een nieuw evenement vrijdagavond op de wielerbaan van Sloten, D6Cycling Night, waar ook Schalkwijker Jan-Willem van Schip acte de présence zal geven. De baanmeeting is mogelijk een opstapje naar de terugkeer van de Zesdaagse van Amsterdam die in 2016 voor het laatst gehouden werd.

In de Amstel Gold Race krijgt het vrouwenpeloton al na tien kilometer de eerste helling, de Slingerberg, te bedwingen. Via onder meer de Eyserbosweg en de venijnige Keutenberg wordt na bijna 130 kilometer gefinished even na de top van de Cauberg, die viermaal beklommen moet worden.

Annemiek van Vleuten stond driemaal op het podium, maar winnen deed ze nog nooit. In 2019 werd ze in de sprint afgetroefd door de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Vorig jaar moest ze  Marianne Vos en Demi Vollering voor zich dulden. Ellen van Dijk, dit seizoen weer goed in vorm, zal met de gedachten meer zijn bij Parijs-Roubaix die over een week op het programma staat. Die koers ligt de Woerdense beter, ook al kwam ze vorig jaar zwaar ten val op de Franse kasseien. Maar uitvlakken mag je de diesel nooit, net zo min als stadgenote Floortje Mackaij die genoeg duurvermogen heeft maar explositiviteit  mist. Andere rensters uit de regio zijn Belle de Gast uit Utrecht en Mischa Bredewold uit Hoogland.  

In de Amstel Gold Race wordt het vrouwenpeloton om 10.35 uur weggeschoten in Maastricht. De finish wordt iets na twee uur verwacht in Valkenburg. De NOS is er live bij vanaf 12.00 uur.

Bij de mannen is er niet direct een podiumkandidaat uit de regio Utrecht, al greep Dylan van Baarle een fraaie tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Heuvel op, heuvel af over de smalle kronkelende weggetjes ligt de hardrijder die jaren in Veenendaal woonde, wat minder goed. Dan zou Marijn van den Berg zich wat meer thuis moeten voelen in de Limburgse klassieker. Maar de renner uit De Meern staat als neo-prof pas aan het begin van zijn carrière en hij zal vooral blij zijn wanneer hij de finish haalt. Jos van Emden, ooit rijdend bij de Utrechtse club De Volharding, Tom Dumoulin en uiteraard Mathieu van der Poel zijn enkele Nederlanders in de ruim 250 kilometer lange koers, waarvan de finish rond 16.45 uur verwacht wordt.


De laatste nieuwsberichten: