Hoolwerf toont met brons aan topper te zijn op massastart

Schaatsen Redactie

Hoofdschuddend passeerde Bart Hoolwerf de finish na de massastart in het Noorse Stavanger. De rappe schaatser uit Eemdijk liet zien dat hij wel degelijk een afmaker is, alleen hadden twee rijders gedurende de race een coup gepleegd. Dus restte Hoolwerf slechts het brons. De derde plaats was in elk geval stukken beter dan de klasseringen van Wesly Dijs en Merijn Scheperkamp. Die bleven steken op de negende plaats, Dijs zelfs tweemaal.

De eerste World Cup van het internationale schaatsseizoen werd een show van de pas 18-jarige Amerikaan Jordan Scholz. Hij gaf de Nederlanders ervan langs op zowel de 1000 als de 1500 meter. Met name voor olympisch kampioen Thomas Krol is er nog veel werk aan de winkel, hij eindigde op beide afstanden in de achterhoede. Dijs presteerde naar vermogen. De schaatser uit Soest kwam op de 1000 meter tot een tijd van 1.09,92, net voor de debuterende Joep Wennemars. Hij werd ermee negende. Dat gold ook voor de  schaatsmijl, waar hij bijna 2,5 seconde toe gaf op Stolz die met 1.44.89 een nieuw baanrecord reed.

Merijn Scheperkamp kon bij de opening van het internationale seizoen niet voor een stunt zorgen. Met zijn tijd van 35.32 was hij niet de beste Nederlander op de 500 meter. Die eer was verrassend weggelegd voor Janno Botman die in de eerste rit 35.22 op de borden bracht. De 500 meter werd gewonnen door de Japanner Yuma Murakami die de Canadees Yuma Murakami met 34.70 aftroefde. De snelste Nederlander bij de kwalificatiewedstrijden Stefan Westenbroek ontbrak in Stavanger vanwege een blessure die hij had opgelopen tijdens een krachttraining.

Scheperkamp, lid van schaatsvereniging Zeist, ontbeert nog de topvorm. Dat geldt ook voor Hein Otterspeer die na een misslag wonderbaarlijk genoeg op de been bleef, maar wel de langzaamste tijd op de kortste afstand liet noteren.

 

Gigantische stap

Hoolwerf liet op de massastart zien dat hij sneller kan zijn dan olympisch kampioen Bart Swings. ‘Ik voel dat ik een gigantische stap heb gemaakt door me alleen op de massastart te focussen. Nu moeten we nog een goed team opstellen.’ Door ziekte ontbrak in Stavanger Jorrit Bergsma. Van de twee vluchters pakte de Duitser Felix Rhijnen het goud en de Oostenrijker Gabriel Odor het zilver. Het brons was dus voor Bart Hoolwerf, die de sprint won van het peloton.