Hoolwerf triomfeert in Heerenveen, Scheperkamp haalt het podium

Schaatsen Redactie

Bart Hoolwerf heeft voor het thuispubliek in Heerenveen laten zien dat met hem in de massastart voortaan serieus rekening moet worden gehouden. Na de derde plaats vorige week in Stavanger was de Eemdijker in de tweede World Cup niet te houden. Hij maakte het vakkundig af in de sprint nadat ploeggenoot Jorrit Bergsma bergen werk had verzet tijdens de race. Merijn Scheperkamp won brons op de 500 meter en was daarmee de beste Nederlander.

Vorig jaar uitte Bergsma kritiek op Hoolwerf nadat die in een wereldbeker niet de finale had gehaald. De rappe spurter uit Eemdijk revancheerde zich in Calgary door daar de massastart op zijn naam te schrijven, maar vanwege de beruchte matrix werd hij niet opgenomen in de ploeg van de Winterspelen. Inmiddels ontpopt het duo Bergsma-Hoolwerf zich tot een ijzersterke troefkaart voor Nederland. Irene Schouten had al het goede voorbeeld gegeven in de massastart van de vrouwen door solo te zegevieren. Bij de mannen hield Bergsma het tempo zo hoog, dat niemand kon ontsnappen. Hoolwerf bleef attent en knalde in de slotronde naar de winst. Hij vertelde dat hij van de zomer speciaal getraind had op drie ronden ‘knetterhard rijden’. De inspanningen betaalden zich uit in Thialf.

Merijn Scheperkamp haalde voor het eerst het podium in een World Cup. Op de 500 meter werd de schaatser van SV Zeist derde in een tijd van 34.69. Winnaar werd de Canadees Laurant Dubreuil in 34.34, de zesde tijd ooit in Heerenveen. Scheperkamp stond glunderend voor de camera. ‘Eindelijk een tijd die een beetje bij me past, al vind ik het nog een beetje langzaam.’