Horvath weer bovenaan in het OKU, Oele Dijkhuis imponeert

Schaken Hans van Ommeren

Het Open Kampioenschap van Utrecht heeft twee winnaars opgeleverd. Dat de Hongaarse schaakgrootmeester Csaba Horvath na zes ronden bovenaan prijkte was niet zo opmerkelijk, wel de naam van de nog jonge Julian van Overdam. Beiden scoorden vijf punten en bleven een heel peloton achtervolgers voor. Onder hen twee Utrechters en wel de inmiddels gelouterde Hugo ten Hertog en zijn pas 15-jarige stadgenoot Oele Dijkhuis die geen krimp gaf in het internationale veld.

De 44ste editie van het OKU vestigde met ruim 200 deelnemers een record. Directrice Hanneke Taat van het Utrechts Stedelijk Gymnasium mocht de eerste zet verrichten, de schaakmatadoren zijn na een korte zwerftocht al weer enkele jaren te gast in het schoolgebouw aan de Ina Boudier-Bakkerlaan.

Aan service geen gebrek bij het OKU, dat organisatorisch gerust een geoliede machine mag worden genoemd. Elke ronde werd een aantal partijen live via internet uitgezonden, de leukste stellingen werden voor het voetlicht gehaald in een digitaal bulletin waarin uiteraard ook voor een aansprekende blunder altijd plaats was.

De openingsronde vrijdagavond begon tamelijk voorspelbaar. De favorieten wonnen soepeltjes hun eerste potje uitgezonderd de Utrechtse grootmeester Roeland Pruijssers. Hij beging een halve misstap tegen Roel Brouwer, die een slordige 450 elo-punten minder heeft. Zaterdag maakte menigeen voor de avondpartij gebruik gebruik van een bye teneinde op de derde dag nog fris achter het bord te verschijnen.

 

Twee broers

Na vier van de zes ronden waren er vijf koplopers die slechts een half punt hadden laten liggen: Roeland Pruijssers en Hugo ten Hertog uit Utrecht, de taaie Zhaoqin Peng, drie jaar geleden als eerste vrouw winnaar van het OKU, en de twee Hongaarse broers en grootmeesters Jozsef en Csaba Horvath.

In de voorlaatse ronde kwam er meer tekening in de strijd. Csaba Horvath rekende af met Peng en nam dankzij het volle punt alleen de leiding omdat de concurrentie het (deels) liet afweten. Broer Jozsef, die van het veld de allerhoogste rating had (2526) remiseerde met Ten Hertog en Pruijssers kreeg zelfs een bitter nul te slikken.

Twan Burg die slechts een half punt achterstand had sloeg een dubbele slag tegen Pruijssers en nestelde zich op een gedeelde tweede plaats. Bij de achtervolgers voegde zich ook de Kroaat Bogdan Lalic en de jonge Julian van Overdam, zodat Csaba (4,5)  zich opgejaagd wist door een gezelschap van zes schakende bloedhonden (4).

Hij remiseerde in de slotronde met Ten Hertog en moest afwachten of iemand er nog in slaagde zich naast hem te nestelen. Dat lukte Van Overdam die de laatste drie partijen winnend afsloot en eveneens op vijf punten kwam. Acht schakers deelden de derde plaats met 4,5 punt, onder wie het Utrechtse talent Oele Dijkhuis die er nog een eindsprint uitperste en Pruijssers.

De bekerfinale van de Stichts Gooise Schaakbond werd gewonnen door Moira Domtoren uit Utrecht. Het viertal won met 2,5-1,5 van Ons Genoegen uit Amersfoort.