Hugo Haak uit Vianen stopt als bondscoach bij KNWU

Baanwielrennen Redactie

Hugo Haak stopt als bondscoach bij de KNWU. De succesvolle coach uit Vianen leidde de baansprinters naar olympisch goud in Tokio op zowel de teamsprint als individuele onderdelen. Haak zegt dat het een moeilijk besluit is geweest, maar hij mist de motivatie om met de volle honderd procent het traject naar Parijs 2024 in te gaan. KNWU-hoofdcoach Jan van Veen noemt de beslissing ‘super jammer.’ Ook de renners treuren om het vertrek van hun coach.

Onder leiding van Haak werden zowel de mannen als de vrouwen onlangs nog Europees kampioen op de teamsprint. De mannen staan op die discipline al jaren op eenzame hoogte en pakten verschillende malen de wereldtitel. Ook werden ze olympisch kampioen.

Haak heeft besloten na deze winter terug te treden als bondscoach. De voormalige topsprinter is bereid zijn – nog te benoemen – opvolger in te werken en zal tot diens aanstelling nog voor de groep te vinden zijn. ‘Uiteraard was dit geen gemakkelijke beslissing voor mij. Maar ik vind dat ik me in deze functie voor honderd procent moet geven. Dat lukte mij niet meer. Ik heb daar geen verklaring voor, maar kan dat gevoel niet langer aan de kant schuiven. Ik kijk met toenemende trots terug op de prestaties die de groep onder mijn leiding geleverd heeft. We hadden jaren geleden de droom om met een nieuwe teamsprintformatie de wereldtop te halen. Dat is bijzonder goed gelukt, op de teamsprint zelf, maar ook op de andere sprintonderdelen bij zowel de mannen als de vrouwen. Tot maximaal het begin van het nieuwe Nations Cup-toernooi in het voorjaar van 2022 ben ik bereid mijn werkzaamheden als sprintcoach voort te zetten, zolang er geen nieuwe bondscoach is.’

 

Ongeslagen status

KNWU-hoofdcoach Jan van Veen ziet met Haak een bondscoach vertrekken die de afgelopen jaren een groep onder zijn hoede had die vele wereldtitels veroverde en ook Olympische successen vierde. Met hoogtepunten als de ongeslagen status die de teamsprinters de afgelopen jaren realiseerden tot en met Tokio, maar ook het WK in Berlijn 2020 waar Nederland alle sprintonderdelen bij de mannen won. Een prestatie die in 2021 herhaald werd. In Tokio behaalde de sprintequipe drie gouden medailles.

De KNWU en de renners hadden de samenwerking graag voortgezet. Van Veen: ‘Dat Hugo de keus heeft gemaakt de KNWU te verlaten is super jammer. Graag had ik onze samenwerking een vervolg willen geven, maar ik respecteer zijn moedige en dappere keuze en wens hem veel succes in het vinden van nieuwe uitdagingen.’