Hugo ten Hertog wint in Hilversum

Schaken Ted Vermeulen

Hugo ten Hertog heeft het HSG Open op zijn naam geschreven. De Utrechtse schaker was vorig jaar nog als tweede geëindigd in dit door het Hilversums Schaakgenootschap georganiseerde toernooi. Dit jaar lukte het Ten Hertog, die lid is van de Utrechtse schaakvereniging Paul Keres, om de hoofdprijs in de wacht te slepen. Hij deed dat met verve door vier partijen te winnen.

Het toernooi werd gehouden in het Hilversumse hotel Laapersveld. Internationaal meester Ten Hertog versloeg onder meer het jonge Utrechtse talent en eveneens Keresiaan Joris Kokje. Verder kwam hij remise overeen met Rosa Ratsma, de sensatie van het toernooi, en met de sterke IM Quentin Ducarmon.

Overigens werd het toernooi zondagochtend ongewenst onderbroken door een lekkage aan het plafond van de speelzaal van de A-groep, veroorzaakt door een defecte airco. Er zat niets anders op dan een uur uitstel af te kondigen en hopen en bidden dat er dan wel gespeeld zou kunnen worden.

Achteraf bleek het te lukken, de borden van de A-groep werden naar een andere ruimte verplaatst en de partijen konden met ruim een uur vertraging hervat worden.