Hugo ten Hertog begint NK met mat in eerste ronde

Schaken Redactie

Hugo ten Hertog is het NK schaken in het gemeentehuis van Hoogeveen flitsend van start gegaan. De Utrechtse grootmeester zette zijn tegenstander Mark Timmermans in de openingsronde mat. Met Casper Schoppen vormt Ten Hertog de Utrechtse inbreng bij het NK. Titelverdediger Lucas van Foreest trok zich met veel rumoer terug omdat hij het niet eens is met de verplichte toegangstest. Ook de Amersfoortse Tea Lanchava is van de partij op het NK.

Met vijf andere topschakers had Van Foreest een kort geding aangespannen tegen schaakbond KNSB en de gemeente Hoogeveen om het toegangsbewijs te laten schrappen. Ongevaccineerde topschakers zouden zich dagelijks moeten laten testen, wat niet bevorderlijk is voor een optimale sportprestatie. ‘Dit haalt de spelers uit hun ritme en stoort de voorbereiding op de wedstrijd. Dit is niet wenselijk voor een eerlijke strijd om de titel,’ aldus de schakers in een persbericht. De eis van de topschakers, die als optie opperden het NK op een andere plaats te houden, werd verworpen door de voorzieningenrechter.

Het coronatoegangsbewijs is een eis van de gemeente Hoogeveen. Zij ziet het NK als een evenement dat volgens de landelijke regelgeving om een coronatoegangsbewijs hoort te vragen. De protesterende schakers verwerpen dat het om een evenement gaat.

Het NK schaken eindigt op zaterdag 23 oktober. Bij de vrouwen is dan bekend wie de titel heeft veroverd, bij de mannen strijden de beste beste vier schakers ruim een maand later in Rotterdam om het kampioenschap.

Hugo ten Hertog (25) speelt competitie bij de Utrechtse vereniging Paul Keres, koploper in de eerste klasse. Casper Schoppen (19) speelt met het Leidsch Schaakgenootschap (LSG) in de meesterklasse. Net als Ten Hertog is hij schaakgrootmeester. De Amersfoortse Tea Lanchava werd in 2012 Nederlands kampioen en is mede-oprichter van de Stichting ChessQueens die zich inzet voor het meisjes- en vrouwenschaak in Nederland. Ze treft in een achtkamp onder meer Zhaoqin Peng, de vrouw met de meeste nationale titels (14) op haar naam en jarenlang een vaste kracht bij meesterklasser En Passant in Bunschoten-Spakenburg.