Hugo van Houten kiest voor snooker

Snooker/Biljart/Pool Redactie

Snookertalent Hugo van Houten heeft zijn laatste voetbalwedstrijd gespeeld bij vv Montfoort. De doelman van de JO-12 doet dat niet zo maar, hij maakt een bewuste keuze. De 12-jarige snookerkampioen van Nederland heeft als grote doel ooit wereldkampioen snooker te worden bij de professionals en wil zich volledig richten op zijn snookercarrière.

Op deze jonge leeftijd het sociale contact met de vriendjes van de voetbalclub verbreken om te kiezen voor een individuele sport, dat is nogal wat. ‘Ja’, zegt moeder Angelica, ‘het was ook best wel even een dingetje, maar zijn snookertrainingen waren niet meer te combineren met voetbal en school.’

Het talent uit Montfoort traint minimaal driemaal per week in sportzaal Fletio bij Snooker vereniging Utrecht in Vleuten. ‘Of het de juiste keuze is voor Hugo moet je nog maar eens vragen als hij vijftien is. Als hij dan nog steeds voor snooker kiest zie ik voor hem wel degelijk een mooie toekomst in snookerwereld. Hugo heeft nu zijn hart gevolgd, maar met kinderen zo tussen de twaalf en achttien jaar kan nog heel veel gebeuren,’ zegt Evard Boon, voorzitter van Snooker Utrecht.

Snooker Utrecht ondersteunt Hugo nog steeds met zijn maandelijkse trainingen bij Danny Moerman en Luca Brecel in België. Die trainingen bezoekt hij met vader Jaap, onder wiens leiding Hugo de opgedane oefeningen in Vleuten eindeloos herhaalt en in wedstrijden in de praktijk brengt.

De laatste voetbaltraining van het seizoen is op dinsdag 12 juni. Die wordt traditioneel afgesloten met een wedstrijdje tussen JO-12 en de ouders.