Icoon van de Krommerijnstreek

Sporthistorie Voetbal Hans van Echtelt

Nog altijd praten voetballiefhebbers uit de Krommerijnstreek vol waardering en ook glimlachend over de man die vijftien jaar geleden overleed: Jan van Soest.

De beste keeper die bij het Cothense SVF ooit onder de lat stond, de trainer die de opmars van SVL in Langbroek naar de hoogste rangen van het amateurvoetbal gestalte gaf. En de man die daarna ook nog de zeer gewaardeerde elftalleider werd van CDW in de topjaren van de Wijkse fusieclub. Kortom: de voetbalicoon van de Krommerijnstreek.

Om met het eerste te beginnen: Van Soest had de uitstraling van Frans de Munck, er stond een panter in het doel van de Cothense voetbalclub. Destijds was SVF de hoogst spelende formatie in de Krommerijnstreek. Befaamd zijn de confrontaties met Ares, de al lang geleden opgeheven Utrechtse volksclub, waarin ene Bertus van de Broek een geduchte reputatie had als schoffelaar. De Utrechtse voetballer had een handicap, hij had slechts een stomp in plaats van een volwaardige linkerarm. ‘Kijk uit, of ik bijt dat laatste stukje er ook nog af,’ schijnt de SVF-doelman geroepen te hebben toen Van de Broek hem in het strafschopgebied flink had getorpedeerd.

Volgens kenners zou Van Soest, als hij nu jong was geweest, zeker in aanmerking gekomen zijn voor het betaald voetbal. Zijn talent en fanatisme kenden geen grenzen: ooit had hij met zijn vrouw Greet een splinternieuwe broek gekocht en meteen aangetrokken in Wijk bij Duurstede. Bij de terugreis naar Cothen zag hij enkele teamgenoten op een modderig trainingsveld van SVF een balletje trappen.

Van Soest kon het niet laten om even onder de lat te gaan staan. De gevolgen konden niet uitblijven: bij een schuiver in de hoek moest hij zo nodig naar de bal duiken, de nieuwe broek kon daarna afgeschreven worden.

Niet Jan van Soest maar Bob de Gier zou uiteindelijk de enige SVF’er zijn die in het betaald voetbal …

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Neem een jaarabonnement, halfjaarabonnement of proefabonnement op de Utrechtse Sportkrant en krijg dit artikel binnen enkele uren in uw mailbox.
Vervolgens wordt de Utrechtse Sportkrant elke vrijdag bij u thuisbezorgd en blijft u op de hoogte van lokaal sportnieuws.