Iedereen welkom op Roze Zaterdag

Varia Peter de Jong

Wie dacht dat de homo-emancipatie voltooid is, werd afgelopen weekend weer even opgeschrikt door een mishandeling van een homostel in Arnhem. Niet te geloven eigenlijk. Zaterdag 8 april kleurt sportcomplex Olympos in Utrecht roze.

Vijf studentensportverenigingen (Odysseus ’91, USRS, TC De Uithof, STUdance en USV Protos) organiseren er in samenwerking met de Sportraad de jaarlijkse ‘roze zaterdag’.

Organisatrice Nienke Hinsenveld: ‘Homo-emancipatie blijft nodig. Roze Zaterdag organiseren wij om homo-acceptatie in de sport te vergroten en ook om een veilig klimaat te bieden voor homoseksuele sporters die uit de kast willen komen.

Iedereen binnen een sportvereniging moet gewoon zichzelf kunnen zijn. Normaliter is homoseksualiteit niet vaak onderwerp van gesprek op een club. Op zich is dat logisch. Alleen kan het daardoor wel lastig zijn voor mensen die uit de kast willen komen, omdat ze niet kunnen peilen hoe hun teamgenoten zullen reageren.

Door het organiseren van Roze Zaterdag, waarin dit onderwerp wél centraal staat, proberen wij de acceptatie van homoseksuele sporters te bevorderen en taboes te doorbreken. Wij hopen dat als homoseksualiteit regelmatig binnen een team besproken wordt, homoseksuelen gemakkelijker uit de kast komen in hun team. De armen van de deelnemers zullen worden getooid met een roze band en de lijnen op de sportvelden zijn niet wit maar roze’.

 

Programma

Wethouder Diepeveen zal de dag openen door het hijsen van de regenboogvlag. Daarna volgt een lezing van Paul Martin Raspe van de John Blankenstein Foundation, vernoemd naar de vermaarde –overleden – homoscheidsrechter in het betaalde voetbal. En er is een college van de transgender Chatalyn, die op haar 65e een transitie heeft ondergaan van man naar vrouw.

Maar het blijft niet bij luisteren en discussiëren. De voeten kunnen van de vloer tijdens de Vogue-dans workshops. Vogue?  Een dansstijl waarin gebruik wordt gemaakt van verschillende poses en die hip is in de homo-clubscene van New York City. Kijk maar naar de clip van ‘Vogue’ van Madonna. Aansluitend is er een dansoptreden van D.A.M.N. (Dance And Move NOW) van STUdance.

Wordt er eigenlijk ook nog gesport? Jawel, aan het eind van de middag nemen de rugbyers van USRS het op tegen het enige gay-rugbyteam in den lande, de Amsterdam Lowlanders. Liefhebbers van bingo komen aan hun trekken bij drag-queen Miss Dolly Wood.

En studenten zouden geen studenten zijn als er geen feest aan te pas komt: in samenwerking met de Utrechtse Homostudentenvereniging Anteros wordt er een feest gegeven in café BodyTalk. Thema: foute fitness!

Hinsenveld: ‘Wij willen als studentensportverenigingen aan alle sporters in Utrecht en omstreken laten weten dat het niet uitmaakt of je hetero, homo, bi of trans bent. Drie jaar geleden is Odysseus ‘91 begonnen met een anti-homofobiedag omdat er sprake was van jongens en meisjes in een sportteam die niet uit de kast durfden te komen.

Wij blijven daar aandacht aan besteden zo lang er wordt gediscrimineerd en mensen moeite hebben met uit de kast te komen. En alles kan besproken worden, zaterdag. Bijvoorbeeld waar iemand die net een transitie tot vrouw heeft ondergaan, zich moet omkleden. En voor de duidelijkheid:

de dag is niet alleen voor de homo’s. Iedereen is welkom en kan meedoen en meepraten, ook de hetero’s.’

Voor meer info: kijk op de website: http://www.sportraadutrecht.nl/evenementen/roze-zaterdag/