IJCIJ Dragons vindt in ‘bonusweekeinde’ de weg naar boven in de eredivisie

IJshockey Robert Jan van der Horst

Een weekeinde met twee bonussen. Wie kan dat zeggen. In dit geval ijshockeycoach Willem van de Kraak. De Utrechter zag zaterdag in eigen hal zijn ploeg zich naar een 7-6 overwinning knokken tegen Dordrecht, zondag 13 november kwam er een fraai resultaat overheen bij Tilburg 2. Weliswaar werd in de verlenging verloren (2-1) van de ongeslagen, virtuele koploper en titelverdediger, maar de 1-1 na de reguliere speeltijd mag als een opsteker worden beschouwd.

Twee wedstrijden in een weekeinde, het was lang geleden dat de ijshockeyers van IJCU Dragons zo’n inspanning moesten leveren. Een hele opgave. Maar voor dat examen slaagde de Utrechtse formatie glansrijk. ‘Het is alsof we steeds beter gaan spelen’, concludeerde Van de Kraak na de teamprestatie van zondag in Brabant. ‘Op deze manier zijn we op weg om een rol te spelen in de eredivisie’, klonk het bescheiden, maar niet zonder trots. ‘In het begin van het seizoen werden we door Amsterdam, wat sterkte betreft vergelijkbaar met Tilburg 2, nog helemaal weggetikt. Nu spelen we een hele wedstrijd mee.’

 

Dordrecht

Het duel met Dordrecht, zaterdag op de eigen Vechtsebanen, kende vele gezichten. Het was de strijd tegen Jet Milders en Dominykas Bisturys, het stel dat twee weken daarvoor IJCU had verlaten om op een hoger plan te spelen. Dordrecht dus. Maar bovenal was IJCU Dragons – Dordrecht een wedstrijd om de zesde plaats. Een beladen ontmoeting al met al, maar daar was in de eerste periode weinig van te merken. De thuisclub sloot even makkelijk als onverwacht het eerste speldeel af met een 5-1 voorsprong.

In de tweede twintig minuten zuivere speeltijd van het aantrekkelijke en soms forse duel – in  totaal werden zes spelers gelijkelijk verdeeld over beide ploegen, onder wie Bisturys , van het ijs gestuurd –  liet de thuisclub zich de kaas van het bood eten en kwam Dordrecht terug tot 5-4. Via de tussenstanden 5-5, 6-5, 6-6 en 7-6 (treffer van Jerry Kinneging) trok IJCU Dragons in het slot van de derde periode de overwinning met een uiterste krachtsinspanning alsnog verdiend naar zich toe.

 

Tilburg

Zondag in Tilburg was IJCU Dragons allerminst uitgeput en speelde het misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. Na een 1-0 achterstand tekende import Broderick Black voor de gelijkmaker. Waardoor de Utrechters tenminste nog één punt aan deze confrontatie zouden kunnen overhouden.

Dat aantal werd in overtime echter niet verdubbeld, want de Brabanders beslisten met hun golden goal, negentien tellen voor het slot, deze goede en sportieve wedstrijd. ‘Ik vind dat we heel goed hebben gespeeld en had het met onze fantastische keeper Zachary Levc graag op penalty-shots laten aankomen’, aldus coach Willem van de Kraak. ‘Dan had ik het nog niet geweten en waren de twee punten misschien wel voor ons geweest. Maar een punt halen in Tilburg, daar had ik vooraf alleen maar op gehoopt. Na de zege op Dordrecht was het tweede opsteker van dit weekeinde. We groeien met de week en wie weet waar dat allemaal eindigt.’

Niet alleen Jet Milders en Dominykas Bisturys verlieten overigens de afgelopen weken de selectie van IJCU Dragons, ook Nicky Collard trok de kleedkamerdeur van de eerste selectie achter zich dicht. Ze verliet De Vechtsebanen echter niet. Collard gaat lager spelen en hockeyen bij IJCU Dolphin dat uitkomt in de tweede divisie.

 

Zaterdag 19 november vervolgt IJCU Dragons het seizoen bij hekkensluiter Zoetermeer 2. Zaterdag 26 november (aanvang 20.30 uur) ontvangt de selectie van Willem van de Kraak, die inmiddels vijf duels op rij ongeslagen is, concurrent Leeuwarden.