IJCU Dragons hervat seizoen bij Zoetermeer; transfer Mike Collard

IJshockey Robert Jan van der Horst

IJCU Dragons hervat de competitie vrijdag 4 februari met een uitwedstrijd tegen Zoetermeer 2. Vanwege de coronamaatregelen kwamen de Utrechtse ijshockeyers sinds 27 november 2021 niet meer in actie. Op 12 februari speelt de selectie van coach Stefan Collard de eerste thuiswedstrijd van 2022 tegen Nijmegen, een duel dat wel eens cruciaal zou kunnen zijn voor de koppositie in de eerste divisie.

IJCU-coach Stefan Collard is blij toe dat het seizoen weer een herstart beleeft, maar hij moest ook lijdzaam toezien dat zijn zoon Mike naar de Bene Liga (het hoogste niveau in Nederland en België) verkaste. ‘Zijn transfer naar Zoetermeer was zo’n beetje rond de jaarwisseling een feit. Mike wilde graag in training blijven met het oog op het WK. Het was in een periode dat we niet wisten of we dit seizoen nog in actie zouden komen. In eerste instantie trainde hij alleen maar mee. Maar de coach was zo tevreden dat Mike inmiddels voor Zoetermeer in competitieverband is uitgekomen. En dat heeft hij goed gedaan. Tegen Mechelen was hij met een goal en een assist direct man of the match.’

De Dragons echter komen het restant voor dit seizoen uit in de eerste divisie (het derde niveau), nadat het een plek in de eredivisie in de eerste competitieronde misliep. En dat vrijdag 4 februari dus tegen het tweede team van Zoetermeer (aanvang 20.45 uur) speelt. Mike Collard is dan niet de enige afwezige in de Utrechtse selectie. Stefan Collard: ‘Jason Boereboom is een weekendje weg; Liam Last is nog met vakantie. Daarmee is het nog niet gedaan. Alexei Hamming heeft een lelijke armblessure opgelopen die hem voorlopig aan de kant houdt, terwijl Andrew Trapman in Engeland wacht op een nieuw visum voor Nederland.

 

Schema

De eerste thuiswedstrijd van dit jaar speelt IJCU Dragons op zaterdag 12 februari in de hal van De Vechtsebanen, aanvang 20.30 uur. Na de teleurstellend verlopen campagne om een plaats in de eredivise, gaan de Utrechtse ijshockeyers voor de titel in de eerste divisie. Collard: ‘Dat is wel onze ambitie. De resultaten van de al gespeelde wedstrijden in de eerste divisie blijven overigens staan. We wonnen op 27 november van Den Bosch met 8-1 en op 12 november in overtime bij Nijmegen. Aangezien een overwinning in de reguliere wedstrijd drie punten oplevert en een overwinning in de extra tijd (na een gelijke stand) een extra punt, gaan de Dragons aan kop met vijf punten uit twee duels.

Door de coronamaatregelen, en daardoor de maandenlange onderbreking van de competitie, is het speelschema aangepast. Waar eerst de eerste divisie over anderhalve competitieronde werd geprogrammeerd, is het restant van seizoen 2021/2022 nu ingekrompen tot één competitieronde. De eerste vier ploegen (van de vijf) van de eerste divisie plaatsen zich voor de halve finales. De finale tenslotte wordt beslist in een best-of-three-serie of een best-of-five. Naast IJCU Dragons komen ook Den Bosch, Zoetermeer 2, Geleen 2 en Nijmegen uit in de eerste divisie.

 

Selectie

In de nationale selecties is de stad Utrecht aardig vertegenwoordigd. Bondscoach Doug Mason – in 1990 als coach landkampioen met IJCU – nam vijf spelers uit onze regio op in zijn voorlopige, verjongde selectie voor het WK Divisie IIA van 24 tot en met 30 april in Zagreb. Mason zette Justin van Baarsen (IJCU Dragons), Justin Evers (Den Haag), Toby Collard, Mike Collard en Dean Versteeg (allen Zoetermeer) op de zogenaamde long list, die 55 namen omvat, voor de mondiale eindstrijd in Kroatië. Het is, vanwege de coronapandemie, voor het eerst sinds 2019 dat er weer een WK wordt georganiseerd. De tegenstanders voor Oranje in Zagreb zijn gastland Kroatië, Spanje, Israël en China.

Voor Team NL-vrouwen, dat in precies dezelfde periode als de mannen het WK Divisie I (het tweede mondiale niveau) maar dan in Angers (Frankrijk) afwerkt, nam de nieuwe bondscoach Marco Kronenburg drie Utrechtsen op in zijn voorlopige selectie: Nicky Collard en Nina Visser (beiden IJCU Dragons) en Kimberly Collard (speelt in Noord-Amerika). Tegenstanders in Angers zijn: Zweden, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Slowakije.