IJCU Dragons is zichzelf niet in eerste duel finalereeks

IJshockey Robert Jan van der Horst

Het is het verschil tussen willen winnen en een potje ijshockey spelen. Waar de één naar het WK O18 gaat, maar toch nog met zijn team de finale om het kampioenschap wil spelen. Zegt de ander af om fit te kunnen aanschuiven bij diezelfde mondiale titelstrijd. IJCU Dragons-ijshockeyer Tim Schaasberg kon om die reden geschrapt worden van de spelerslijst, zaterdagavond 19 maart voor het eerste finaleduel in de best-of-five-serie.

Floris Vooren, een groot Nijmeegs talent, daarentegen wilde beslist met zijn team aantreden op De Vechtsebanen in Utrecht en was zeer bepalend voor de 9-4 nederlaag die IJCU aan de broek kreeg. ‘Ik geloof dat Vooren drie goals en drie assists op zijn naam heeft staan deze avond’, bromde Dragons-coach Stefan Collard.

De afwezigheid van Schaasberg was echter niet bepalend voor de uitslag en het matige optreden van de thuisclub. De aanwezigheid van Vooren was dat wel voor zijn club Nijmegen. Behoudens een korte periode na een 2-0-achterstaand, toen IJCU opveerde en met 2-2 de eerste dweilpauze inging, was de selectie van Collard geen moment zichzelf. Persoonlijke fouten kostten de jonge ploeg een goede uitgangspositie voor het vervolg van deze finaleserie. Vooren voegde zich later deze avond nog met een goed gevoel bij de Oranje-selectie.

Vertrouwen

Verloren is er nog niets, zo weet Collard. Vrijdag is er weer een wedstrijd tegen Nijmegen, maar dan in Gelderland. Maar het thuisvoordeel heeft IJCU Dragons zaterdagavond verspeeld. Collard: ‘Het heeft nu geen zin meer om terug te kijken. Na de wedstrijd hebben we nog even bij elkaar gezeten, het is zaak de komende week de zaken mentaal weer op orde te krijgen. En mijn spelers weer het vertrouwen te geven dat ze het kunnen.’

De ploeg die als eerste drie wedstrijden wint is kampioen van de eerste divisie. De reeks tussen IJCU Dragons en Nijmegen wordt voortgezet op vrijdagavond 25 maart in het Triavium (20.30 uur), zaterdag 26 maart wordt op De Vechtsebanen (aanvang 20.30 uur) het derde duel in de reeks afgewerkt. Mocht de serie niet na drie ontmoetingen zijn beslist, dan zijn de resterende data: 1 april Nijmegen – IJCU Dragons (20.30 uur) en 2 april IJCU Dragons – Nijmegen (aanvang 20.30 uur, De Vechtsebanen).