IJCU Dragons met versterkingen Bisturys en Levac in eredivisie

IJshockey Robert Jan van der Horst

IJCU Dragons staat te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Met de nieuwe Canadese goalie Zach Levac en de Litouwer Dominykas Bisturys (kan zowel in aanval als de verdediging spelen) maken de Utrechtse ijshockeyers zich vol spanning op voor de nieuw geformeerde eredivisie, het tweede niveau van ons land. IJCU Dragons start het seizoen op 25 september met een uitwedstrijd tegen Groningen.

De Utrechtse coach Willem van de Kraak – opvolger van de eind vorig seizoen opgestapte Stefan Collard – gaat maandag 22 augustus in de hal van ijsbaan De Vechtsebanen aan de slag met zijn tot achttien spelers en drie goalies ingekrompen selectie. Aan de zomertrainingen op het ijs heeft Van de Kraak een goed gevoel overgehouden. ‘Ik denk dat we een goede en leuke groep hebben. Ik ben positief verrast. Mijn assistent Jared Henderson is tijdens de zomerstop ook al met de selectie aan het werk geweest. Via hem zijn we aan de goalie gekomen, Bisturys is een vriend van één van de speelsters van ons vrouwenteam.’

Doelman Levac is pas 21 jaar en heeft, volgens Van de Kraak, de potentie uit te groeien tot één van de betere goalies van de eredivisie. Daarnaast heeft ook Henderson gedurende drie seizoenen als speler in de BeNe League – het hoogste niveau – bij Zoetermeer zijn klasse bewezen. Echter Henderson zal (lang) niet alle wedstrijden op het ijs staan.

Competitie

Verheugd is Van de Kraak over de nieuwe competitieopzet. De eredivisie telt dit seizoen dertien ploegen: Amsterdam, Nijmegen, Leeuwarden, Den Bosch, Geleen 2, Tilburg 2, Heerenveen 2, Yeti’s Breda, Zoetermeer 2, Dordrecht, Eindhoven, Groningen en IJCU Dragons. De competitie start op 24 september en eindigt op 26 februari 2023. De Dragons gaan op 1 oktober op bezoek bij Amsterdam, de eerste thuiswedstrijd op de Utrechtse Vechtsebanen is op zaterdag 8 oktober tegen Heerenveen 2. De clubs spelen een volwaardige competitie.

De eerste acht ploegen plaatsen zich vervolgens voor de play-offs; deze kwartfinales worden over twee duels (best of 2) in het weekeinde van 3, 4 en 5 maart afgewerkt. De halve finales (best of 3) worden in de twee weekenden daarop gehouden. De finale behelst een best of 3, dan wel een best of 5, afhankelijk van de mogelijkheden. Na alle corona-perikelen is eindelijk weer eens sprake van een volwaardige competitie. Mogelijk wordt de laatste wedstrijd van het seizoen in de finalereeks van de eredivisie zelfs pas op 31 maart of op 1 of 2 april gespeeld, een ongekende luxe en prima voor de ontwikkeling van jong talent.

Het ijshockeyseizoen wordt op 24 september officieel geopend met het traditionele duel om de Ron Berteling Schaal, vernoemd naar de recordinternational. In de Amsterdamse Jaap Edenhal strijden kampioen Heerenveen en bekerwinnaar Den Haag om de eerste prijs van het nieuwe seizoen.

In tegenstelling tot eerdere berichten overigens blijft de grensoverschrijdende BeNe League, het hoogste niveau in de Benelux, toch overeind. Vooralsnog zijn de Belgische clubs Mechelen, Chiefs Leuven, Liège Bulldogs en Heylen Vastgoed HYC en de Nederlandse verenigingen  Heerenveen, Hijs Hokij Den Haag, Zoetermeer Panters en Eaters Limburg, net als vorig seizoen, de deelnemers.