IJCU Dragons start seizoen 3 oktober tegen Groningen

IJshockey Robert Jan van der Horst

De definitieve competitie-opzet voor de eerste divisie is bekend. IJCU Dragons komt in het eerste deel van de competitie uit in de eerste divisie Noord. Daarin zijn naast Groningen en Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag 2, Heerenveen 2 en Zoetermeer de tegenstander. De Dragons starten het ijshockeyseizoen op zaterdag 3 oktober. De formatie van coach Stefan Collard ontvangt dan Groningen op De Vechtsebanen, aanvang 20.30 uur. Een week later – op 10 oktober om 20.00 uur – reist IJCU Dragons naar Leeuwarden.

De Eerste Divisie Zuid bestaat uit: Breda, Den Bosch, Dordrecht 2, Eindhoven, Limburg/Geleen 2, Nijmegen 2 en Tilburg 2.

De clubs spelen eerst een halve competitie in hun eigen poule, dus zes wedstrijden. Daarna komen de vier eerst geklasseerde teams van Noord en Zuid uit in de Eredivisie, een begrip dat na jaren afwezigheid weer terugkeert in het Nederlandse ijshockey. Vervolgens spelen deze acht clubs een hele competitie, dus veertien duels. De nummers één tot en met vier tenslotte komen uit in de play-offs om het kampioenschap van de Eredivisie.

De eerste teams van Den Haag, Heerenveen, Dordrecht, Geleen, Eindhoven en Tilburg komen uit in de Bene League, een grensoverschrijdende competitie met teams uit België. De competitieopzet voor het hoogste ijshockeyniveau in de Benelux wordt, gezien de Corona-problematiek, niet voor 30 september verwacht. Wel al is in België de bekercompetitie van start gegaan tussen vijf clubs: Herentals, Leuven, Luik, Mechelen en Kortrijk. Alleen Kortrijk kwam het afgelopen seizoen niet uit in de Bene League.

IJCU Dragons speelt komend weekeinde twee oefenduels op De Vechtsebanen, 19 september tegen Den Haag Eerste Divisie en 20 september tegen het Beneliga-team van Dordrecht, zie ook onze eerdere berichtgeving hierover. Collard wordt dan in de bench geassisteerd door Dave Wilkes, een tijdelijke oplossing. ‘Noodzakelijk, omdat Martijn Leenen het niet redt om mijn beoogde assistent te worden’, aldus Collard. ‘Op 11 september hebben we in Dordrecht geoefend tegen Den Haag 2 en toen heeft Martijn het geprobeerd. Maar de volgende dag had hij zoveel last van hoofdpijn dat hij de knoop heeft doorgehakt en heeft besloten om het niet te doen.’

Leenen, vorig seizoen assistent van zijn broer Wouter, miste de slotfase van het ijshockeyseizoen 2019/2020 vanwege een behoorlijke hersenschudding die hij opliep toen hij bij een wedstrijd in de bench een puck tegen zijn hoofd kreeg. Zijn voorlopige vervanger Wilkes is een voormalige eerste teamspeler van IJCU Dragons; dochter Elaine is één van de drie goalies.