IJCU Dragons werkt al hard toe naar start ijshockeyseizoen

IJshockey Robert Jan van der Horst

Sinds begin april zijn de (droog)trainingen van de eerste selectie van IJshockey Club Utrecht Dragons (IJCU) weer hervat. ‘Tweemaal per week off-ice’, aldus Collard, die aan zijn tweede seizoen op ijshal De Vechtsebanen begint. ‘Vanaf 20 juli gaan we weer het ijs op. Vanaf dat moment trainen we in totaal driemaal per week.’ Het seizoen van het vlaggenschip begint in het weekeinde van 24 september. De formatie van coach Stefan Collard komt, net als in het voorgaande, door het coronavirus verloren, seizoen wederom uit in de eerste divisie.

Na het wegvallen van hoofdsponsor The Colosseum Gym, overigens al voor het seizoen 2020/2021 aangekondigd, was nog even de vraag of het eerste team over voldoende financiële middelen zou beschikken om zich wederom in te schrijven voor de competitie.  Dat is dus gelukt, mede door de komst van twee shirtsponsors: Numatic International (fabrikant van schoonmaakmachines) en Chiropractie Kramer Utrecht, gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.

Met een speciale actie overigens hoopt IJCU Dragons de sponsoren van het vorige seizoen, waarin alleen de uitwedstrijd tegen Leeuwarden werd gespeeld, te kunnen behouden. Collard: ‘We hebben deze geldschieters eigenlijk niets kunnen bieden, uiteraard buiten onze schuld om. Door de pandemie hebben we geen thuisduel kunnen spelen. We willen ze wel graag binnenshuis houden en doen ze het voorstel om voor 10% van hun oorspronkelijke sponsorbedrag alsnog ons te blijven steunen.’

 

Selectie

Zoals elk seizoen zijn er mutaties in de samenstelling van de selectie. Al zijn die bewegingen bij de Dragons voor komend seizoen tot op heden beperkt gebleven. Collard zag dat zijn neef Dylan stopt ijshockey, datzelfde geldt voor Jordi Wareham. Daar staat de komst van Lyam Last tegenover. ‘Lyam komt uit onze eigen jeugd en was een jaar gestopt vanwege zijn studie. Ik ben blij dat hij weer terug is.’ Collard hoopt op nog een paar versterkingen. ‘Maar die zijn nog niet concreet.’ Wel is bekend dat de begeleidingsstaf is uitgebreid met video-analist Jeroen Kampers, tevens werkzaam voor FC Utrecht O18.

Broer en zus Mike en Kimberly Collard, wisselen op het Noord-Amerikaanse continent stuivertje, zo ziet vader Stefan. ‘Mike had wel weer een verzoek voor een trial in de Verenigde Staten, maar geeft nu toch de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière in Nederland. Hij speelt komend seizoen bij IJCU.’ Dochter Kimberly bewandelt de omgekeerde weg. De international en IJCU-speelster gaat haar geluk in Canada beproeven.

 

Noord

Ook in seizoen 2021/2022 wordt op het hoogste niveau gestart met de BeNe-League, een competitie waaraan Nederlandse en Belgische topclubs meedoen. De eerste divisie is het niveau daaronder. Deze wordt wederom ingedeeld in een eerste divisie noord en zuid. IJCU komt uit in de eerste divisie noord. Daarin treft het Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en de reserveteams van Heerenveen, Den Haag en Zoetermeer. De bovenste vier ploegen uit noord en zuid plaatsen zich na hun competitie in de eerste divisie voor de nieuw te formeren eredivisie. Deze acht ploegen spelen vervolgens om het kampioenschap. De titelhouder van de eredivisie mag vervolgens het seizoen daarop uitkomen in het nationale bekertoernooi.

De voorbereiding op het nieuwe seizoen sluiten Stefan Collard en zijn selectie af met een kort trainingsweekeinde eind augustus. Onderdeel daarvan is het vriendschappelijke treffen met Geleen 2 (28/8, thuis). Daarna wordt nog geoefend tegen Den Haag 2 (4/9, uit en 11/9, thuis) en Dordrecht (18/9, thuis), voordat in het weekeinde van 24 september de competitie begint.

Op (inter)nationaal niveau wordt gewerkt aan een uniform, mondiaal spelregelboek. ‘Er gaan iets van tachtig regels veranderen’, weet Collard. ‘Binnenkort worden we daarover door de bond, sinds enige tijd IJshockey Nederland genaamd, bijgepraat.’