IJshockeyvrouwen stijgen drie plaatsen op wereldranglijst

IJshockey Redactie

De Nederlandse ijshockey vrouwenploeg, met in hun midden de Utrechtse Nicky Tjin-A-Ton, heeft drie plaatsen gewonnen op de wereldranglijst van de internationale ijshockeyfederatie IIHF. De vrouwen zijn de snelste stijgers op die lijst en staan nu op plek 18, waarbij ze Letland, Kazachstan en China voorbijgaan. De Verenigde Staten, Canada en Finland blijven ongewijzigd de top drie bij de vrouwen. Dat blijkt uit de afgelopen week gepubliceerde ranglijsten.

Hierin zijn door het afgelasten van de meeste kampioenschappen over het algemeen weinig grote veranderingen te zien. De lijst is gebaseerd op de prestaties over meerdere jaren, aldus de ijshockeybond.

De Nederlandse vrouwen stijgen op de lijst, omdat ze profiteren van hun goede prestaties van de afgelopen vijf jaar, waarbij de jongste resultaten het zwaarst wegen. Een jaar geleden promoveerde het Nederlandse vrouwenteam nog naar Division IA nadat het wereldkampioen was geworden in China. Vanwege het coronavirus werd het IA- toernooi echter afgelast. Nederland heeft nu Italië voor zich staan en daarachter China. Het Nederlands vrouwenteam moet afwachten waar komend jaar het Division IA-toernooi gehouden gaat worden en heeft ook nog Olympische Kwalificatiewedstrijden (OKT) voor de boeg. Deze indeling voor de OKT wordt gebaseerd op de wereldranglijst en op de landen die zich inschrijven. De indeling voor de Olympische Spelen bij de vrouwen is wel bekend gemaakt:

A: Verenigde staten, Canada, Finland, Rusland, Zwitserland
B: Japan, Qualifier 1, Qualifier 2, Qualifier 3, China

 

 

Mannen

De Nederlandse mannen blijven op de 28ste plek van de wereldranglijst staan. Zij speelden al wel Olympische kwalificatietoernooien in Spanje en Nur-Sultan en staan op de ranglijst tussen Estland en Kroatië in. Bij de mannen bestaat de top drie uit Canada, Rusland en Finland.