‘Ik ben de Joop Zoetemelk van het petanque’

Jeu de boules Willem van der Steeg

Vanaf haar zesde jaar staat de inmiddels 38-jarige Katy Kamps al op de petanquebaan. Vanaf 16 november staat voor de Nieuwegeinse het WK petanque in Cambodja op het programma. 'Ik verwacht dat we de laatste 16 kunnen halen en met een goede loting wellicht de laatste 8. Bij de Aziatische landen betaalt de regering vaak mee, dus dat geeft hun wel een voorsprong.'

‘Ik was 6 jaar toen ik met petanque begon. Daarvoor heb ik allerlei sporten gedaan, zoals handbal en korfbal en een kleine poging tot schoonspringen. Nadat ik echter plat op mijn rug terecht was gekomen, dacht ik: als dit het is, laat maar. Mijn hele familie doet aan petanque, dus het was niet heel verrassend dat ik daar vervolgens inrolde.’

 

Les Cailloux

Kamps komt uit voor Les Cailloux uit Zeist en speelt in de topklasse, het hoogste niveau in Nederland (zie kader). Sinds er clubkampioenschappen bestaan, heeft Les Cailloux ongeveer 50 procent hiervan op zijn naam geschreven. De topclub uit Zeist heeft zich dit jaar voor het derde jaar op rij gekwalificeerd voor de Eurocup finales in Frankrijk, een soort Champions League, die eind november plaatsvinden. Het wordt zodoende voor Katy Kamps een drukke maand, want eerst staat nog het WK petanque voor vrouwen in Cambodja op de planning. ‘Ik verwacht dat we de laatste 16 kunnen halen en met een goede loting wellicht de laatste 8. Als je in de kwartfinale bijvoorbeeld Frankrijk loot, dan wordt het zwaar, want dat is wereldtop. Ook de Aziatische landen zijn sterk. De sport is daar populair en de regering betaalt vaak mee. Je zou het niet verwachten, maar in Thailand zijn er zelfs heuse petanquescholen opgericht en het leger doet ook mee. Een paar Thaise speelsters zitten bijvoorbeeld in het leger, wat in de praktijk betekent dat ze allerlei ondersteuning krijgen. We hebben echter vanaf mei een goede voorbereiding gehad. We hebben toernooien in België en Nederland gespeeld en ook teamuitjes gehad om de onderlinge band nog verder te versterken. Ook zijn we ter voorbereiding naar Eilat in Israël geweest. Ons team bestaat uit 4 speelsters en een coach. Ik denk dat we er klaar voor zijn om goed te presteren in Cambodja.’

Het is voor Kamps niet de eerste keer dat ze op een groot toernooi verschijnt. ‘Vanaf mij elfde speel ik al in de verschillende Nederlandse selecties. Dat brengt je op leuke plaatsen, zoals bijvoorbeeld WK’s in Turkije, Canada, Thailand en China. In 2002 werden we in Quebec, Canada, vierde van de wereld, dat is tot nu toe toch wel het hoogtepunt van mijn carrière te noemen. Ook het EK van 2007 was mooi, we haalden toen het brons. Een ander hoogtepunt was dat we in 2016 op het EK in Bratislava de Coupe des Nations wonnen. Dat is een soort parallel toernooi aan het EK en je zou het in voetbaltermen kunnen vergelijken met de Europa League. Mijn grootste droom is het om ooit eens wereldkampioen te worden. Maar ja, dat heb je dus niet helemaal zelf in de hand. Geluk is ook een factor. Dat geldt ook op nationaal niveau. In 2002 werd ik voor het eerst Nederlands kampioen triplette. Toen duurde het tot 2017 voordat ik weer het NK won, ditmaal bij triplette en doublette. Ik ben in de tussenliggende tijd wel vaak tweede geworden. Je kan dus wel zeggen dat ik de Joop Zoetemelk van het petanque ben, haha.’

 

Lees hier deel twee van het interview met Katy Kamps.