waterpolo utrecht uzsc genee sevenich

‘Ik wil goud winnen, dat is het doel’

Waterpolo Roberto Cancian

Nog ongeveer 55 dagen tot de start van de Olympische Spelen in Tokio. Dagmar Genee (32) telt nog net niet de dagen af maar er naar uitkijken doet ze zeer zeker. ‘Het worden mijn eerste Olympische Spelen’, geeft de aanvoerster van het Nederlands team aan op een terras in haar woonplaats Utrecht. Ze komt uit voor de Utrechtse waterpoloclub UZSC. Eerder speelde ze bij het Spaanse Sabadell en ook nog drie jaar op Hawaï.  

In 2008 was Genee dichtbij de nationale selectie. ‘Toen trainde ik als jong meisje mee en nam ik alles op als een soort spons. Ik wilde leren en ging er niet vanuit dat ik destijds mee mocht. Dan hadden er twee moeten afvallen en dat gebeurde niet.’ In Beijing werden de Nederlandse waterpolospelers onverwacht olympisch kampioen. Na de 9-8 zege op de Verenigde Staten kreeg het team de gouden medaille omgehangen. Tijdens het Sportgala dat in december van dat jaar werd gehouden, werden de waterpolosters ook nog gekozen tot Sportploeg van het jaar.

 

Kwalificatie

Voor de Spelen van 2012 in Londen en 2016 in Rio de Janeiro wist het nationale team zich vervolgens niet te kwalificeren. Maar begin dit jaar kwam daar verandering in. In januari speelde het team na een reeks goede wedstrijden de halve finale van het OKT, welke gewonnen moest worden om een ticket voor Tokio te behalen. Genee: ‘Wij wisten dat we tegen Griekenland of Hongarije zouden moeten spelen. Het werd Griekenland en ondanks dat wij achter kwamen, bleven wij in ons zelf geloven omdat wij fitter waren dan zij.’ De Grieken worden erkend als een waterpolo grootmacht; eerder behaalden ze de wereldtitel en olympisch zilver. Het Nederlandse team was dan ook erg gelukkig met de winst.

Collega Vivian Sevenich sprak na afloop van de wedstrijd namens het team met de media: ‘Het is zo bizar dat het eindelijk gelukt is! Samen hebben we dit voor elkaar gekregen. Jaren zo hard voor gewerkt en ook afgelopen jaar gefocust en gedisciplineerd weten te blijven. De ontlading was inderdaad groot, een mix van emoties, tranen van blijdschap. We gaan gewoon naar Tokio! Eindelijk!’

 

Selectie

Ook anno 2021, met inmiddels veel internationale ervaring, voelt Genee nog steeds de spanning voordat de definitieve selectie voor internationale toernooien bekend wordt gemaakt. Ondanks het feit dat ze aanvoerster is van het team. ‘Ik wil persé met de ploeg mee, dus het is en blijft een uitdaging om erbij te zijn.’ Het team leeft momenteel naar een lange voorbereiding op de Spelen toe. ‘Vanaf 24 mei aanstaande zijn we fulltime in Zeist en wordt het bikkelen. Eerst drie weken trainen in Zeist en dan gaan we naar Griekenland waar we in een buitenbad kunnen trainen.’ Na een trip naar Italië wordt de zeven weken durende voorbereiding afgesloten in Nederland. ‘Ik heb er een goed gevoel over, wij zijn er straks echt klaar voor als we naar Japan gaan’, geeft Genee aan die in het dagelijks leven als Junior consultant werkzaam is.

 

Medaillekansen

Wat de kansen voor het Nederlands team zijn, dat is afwachten. ‘Ik wil goud winnen, dat is het doel. Wanneer het dan bijvoorbeeld een bronzen medaille zou worden, weet ik vooraf niet of ik daar tevreden mee zou zijn.’ Dagmar Genee wil altijd het hoogst haalbare, eist dat van zichzelf maar ook zeker van haar ploeggenoten. ‘Het zal zwaar worden maar ik wil me blijven ontwikkelen. Verdedigend ben ik sterk en wanneer er veel spanning op zit, dan is dat alleen maar lekker.’ De routine en ervaring van de 32-jarige Genee kan de Nederlandse ploeg goed gebruiken. Ze betitelt zichzelf als een stofzuiger in het water. ‘Daarnaast wil ik sterker en explosiever worden de komende periode.’ Wat ze na de Olympische Spelen gaat doen weet ze nog niet. ‘De kans is groot dat er bij het Nederlands team een moment komt dat ze gaan vernieuwen. Het zal waarschijnlijk dus mijn laatste kunstje worden voor Oranje.’