‘Ik wil me fitter voelen en meer weerstand hebben’

Voeding Carlien Harms

Je voelt je lusteloos en bent snel vermoeid. Je bent misschien ook wat verkouden en het zou je niet verbazen als je een griepje zou krijgen. Het sporten gaat niet zo lekker, het is zeker geen periode waarin je records gaat breken. Je zou dus best wat fitter willen zijn. Een beetje bijslapen helpt niet meteen. Misschien dan toch maar eens een vitaminepil?

Voordat je een greep doet uit het grote aanbod aan vitaminesupplementen, is het belangrijk om na te gaan waar de

Carlien Harms

vermoeidheid door veroorzaakt wordt. Heb je een drukke en stressvolle periode achter de rug? Ben je het hele weekend op stap geweest? Of heb je veel meer gesport dan je gewend bent? Er kunnen duizend-en-een oorzaken zijn voor vermoeidheid.

Slechts één van de mogelijke oorzaken voor je vermoeidheid en lage weerstand is een tekort aan vitamines en mineralen. We hebben van alle vitamines en mineralen kleine hoeveelheden nodig. En elke soort heeft zijn eigen functie.

Als de inname van vitamines en mineralen via de dagelijkse voeding voldoende is (conform de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), is aanvulling niet nodig. Meer innemen dan de ADH heeft geen zin. De vermoeidheid zal niet verdwijnen en je gaat er niet beter van presteren. Alleen als er tekorten zijn, is suppletie (aanvulling) zinvol.

Waarschijnlijk weet je echter niet precies of je tekorten hebt, laat staan aan welke vitamines of mineralen. Je zou dan kunnen denken dat het slikken van supplementen onschuldig is. Een paar vitaminetabletjes per dag kunnen toch geen kwaad? Maar dat gaat niet altijd op. Het slikken van vitaminesupplementen is niet zonder risico.

Ten eerste bestaat er voor bepaalde vitamines en mineralen een risico op overdosering. Als je van die supplementen teveel slikt, kan dat tot klachten en ziektes leiden. Als je al je vitamines en mineralen uit gewone voeding haalt, bestaat dat risico niet. Overdosering door gewone voeding komt eigenlijk niet voor. Ook als je dagelijks één multivitamine- en mineralentablet (met een dosering van één tot anderhalf maal de ADH) slikt, is het risico op overdosering te verwaarlozen. Het risico op overdosering loop je alleen, als je te veel supplementen slikt.

Ten tweede moet je ervoor oppassen dat suppletie de verhoudingen tussen de verschillende vitamines en mineralen niet verstoort. Een zeer hoge dosering van één vitamine kan namelijk de opname van andere noodzakelijke stoffen negatief beïnvloeden. Vanwege dit risico wordt meestal aangeraden om een multi-vitamine-preparaat te gebruiken en geen tabletten te slikken die slechts één bepaalde vitamine bevatten. Daarbij speelt bovendien een rol dat er bij een gesignaleerd tekort aan één bepaalde vitamine, waarschijnlijk sprake is van een gebrekkige basisvoeding. De kans is groot dat er dan ook tekorten bestaan aan andere voedingsstoffen.

 

 www.carlienharms.nl