Imponerende solo Terpstra, oud-winnaar van de RvMN

Wielrennen Redactie

In 2006 won Niki Terpstra de Ronde van Midden-Nederland. Het was zijn laatste jaar als amateur. Bij de profs ontwikkelde hij zich tot een ijzersterke renner in eendagskoersen. Vrijdag won de 33-jarige troef van Quick-Step op imponerende wijze de E3 Harelbeke, de opmaat voor de Ronde van Vlaanderen over ruim een week. Veenendaler Dylan van Baarle bleef anoniem.

Terpstra weet hoe het is op kasseien te koersen. In Utrechts Mooiste oefende hij ruim tien jaar geleden op de steentjes bij Nieuwegein. Het voorjaar met de Vlaamse klassiekers en de ultieme kasseienkraker Parijs-Roubaix, de koers die hij in 2014 zelfs won, is zijn meest geliefde tijd van het jaar.

In de semiklassieker E3 Harelbeke bekroonde Terpstra met een schitterende solo van zo’n 25 kilometer het ploegenspel van Quick-Step, zonder twijfel de meeste succesvolle wielerformatie in 2018 tot dusver. Terpstra was 40 kilometer voor de finish met Yves Lampaert weg gereden om de Belg een stukje verder achter zich te laten. Onder de achtervolgers bevonden zich Belgische klasbakken als Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot en Oliver Naesen, stuk voor stuk favorieten straks in de Ronde van Vlaanderen. Wereldkampioen Peter Sagan ontbeerde topvorm. Hij was een van de vele slachtoffers van een massale valpartij al vroeg in de koers en slaagde er niet in het gat te overbruggen. Hoewel de achtervolgers nog dichtbij kwamen, hield Terpstra stand, mede doordat ze naar elkaar begonnen te loeren.

De kasseienrenner was de winter doorgekomen op de wielerbaan. Met Dylan van Baarle reed hij onder meer de Zesdaagse van Rotterdam, waar ze met een vierde plaats ietwat teleurstelden. Van Baarle wil zich ook laten gelden in de voorjaarskoersen, maar kan tot dusver geen potten breken. Hij mist de steun van een sterke ploeg, zijn nieuwe werkgever Sky mikt vooral op etappewedstrijden. In Harelbeke kwam de Veenendaler als 51ste over de finish, op ruim 11 minuten van Terpstra. Zijn stadgenoot Martijn Budding (Roompot) werd 82ste.