In de rij

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Na het nieuwe normaal gaan de deurtjes van het normale normaal voorzichtig weer open en juist nu gebeuren er abnormale dingen. To put it mildly. Want zijn de rijen voor terrassen ’s ochtends om zes uur niet een teken van beginnende krankzinnigheid? Een vrolijke gekte, maar toch. Komt allemaal door de afgelopen, benauwde tijd. Toen ook, blijkt nu, heeft het ministerie van VWS het zicht op 5,1 miljard euro aan corona-uitgaven te zijn kwijtgeraakt.

Pim van Esschoten

Goed, de druk was hoog en dan worden er in de haast fouten gemaakt. Maar 5,1 miljard? Erger, het totaal van alle ministeries aan onrechtmatige uitgaven bedroeg volgens de Algemene Rekenkamer liefst 9,1 miljard. Het woord ‘bonnetjes’ viel. En: ‘kwijt’. Het was al in september vorig jaar bekend.

Hoe rommelen de ministers zich hier nu weer uit? Alle lachwekkende verklaringen van regeringswegen zijn de afgelopen tijd wel zo’n beetje gebezigd. Ze zijn op, zogezegd.

Ook absurd is dat hetzelfde ministerie van VWS ook de S van Sport steeds over het hoofd zag en daarin volhardt. Buitensporten tegen een andere club is nog altijd verboden. En wie is toch de bedenker van de ‘versoepeling’ dat hockeyen of voetballen voor personen boven de 27 jaar weer in groepsvorm mag, maar nog altijd op die 1,5 meter afstand? Bij zoveel onzin gaan mensen als vanzelf voor dag en dauw in de rij voor een terras staan.

Onlangs kwam bestuurslid Frank Beemer van Hercules in een flits voorbij in een tv-programma. Met één, alleszeggende quote; dat ze bij de club helemaal klaar zijn met die onderlinge wedstrijdjes. Beemer zei het keurig en oogde evengoed als de figuur in De Schreeuw, dat indringende schilderij van Edvard Munch. Eén en al wanhoop.

Nee, in dit verwarde land mag de jeugd van Hercules niet tegen de buren van Sporting ’70 voetballen, ook al kan dat volgens de coronaregels. In dit verwarde land kan je wél vanachter het mondkapje van een goedmoedige stichting een ministerie voor 13 miljoen tillen. En hier kan het wél, dat een voetbaltrainertje de burgemeester van Rotterdam de les leest. Want groter dan het Eurovisie Songfestival (180 miljoen kijkers in 2019) is Feyenoord, ook al gaat het om een plekje in de tweede voorronde van de Conference League. Drop the mic, Dick.

De rijen op woensdagavond voor de poorten van Galgenwaard brachten rust in het gemoed. Drieduizend uitverkorenen vóór de wedstrijd van FC Utrecht. Niks gekkenhuis. Ze mochten weer en dat was dat. Het was het normale normaal. Heerlijk.