In Scheveningen verrijst kopie beachvolleybalstadion Utrecht

Volleybal Redactie

De CEV Continental Cup Finals, die gelden als het Europese olympisch kwalificatietoernooi, zullen van 23 tot en met 26 juni op het strand van Scheveningen gehouden worden. De Continental Cup Beachvolleybal bestaat uit twee voorrondes (mei-juni 2019 en mei 2021) en de Finals. Nederland mag als organisator van de Finals de voorrondes overslaan en automatisch meedoen bij de mannen en de vrouwen. De wedstrijden zullen gehouden worden in een coronaproof stadion, een kopie van het stadion van King of the Court dat in Utrecht werd gehouden in september 2020.

Aan de Finals in Scheveningen doen 16 landen per gender mee, die strijden om 1 beschikbaar ticket voor hun land. De Continental Cup wordt gespeeld met twee teams per land, en is qua opzet bijvoorbeeld te vergelijken met de recente Nations Clash in het beachvolleybal en de Davis Cup / Fed Cup in het tennis. Alleen teams die zich nog niet hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio mogen hun land vertegenwoordigen.

De voorgaande twee edities van de Continental Cup Finals waren ongekend spannend tot het laatste duel. In 2016 slaagde Nederland erin het vrouwentoernooi te winnen, en dat betekende dat Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

 

Olympisch kwalificatiesysteem beachvolleybal
Aan de Olympisch Spelen van Tokio 2020, die van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 worden gehouden, kunnen maximaal vier Nederlandse teams deelnemen, twee mannen- en twee vrouwenteams. In totaal doen in Tokio 24 teams per gender mee. Er zijn vier mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen:

– Door wereldkampioen te worden op het WK Beachvolleybal in Hamburg (28 juni t/m 7 juli 2019)

– Door een van de twee tickets te veroveren op het intercontinentale OKT Beachvolleybal in China (18 t/m 22 september 2019)

– Door op 14 juni 2021 in de geschoonde top 15 van de olympische wereldranglijst te staan

– Door het winnen van de Continental Cup Finals (23 t/m 26 juni 2021 in Scheveningen)

De eerste twee mogelijkheden werden door de Nederlandse teams niet benut, al waren Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, met Nieuwegeinse roots, op het OKT in China dicht bij een ticket. De Nederlanders verloren in de finale van het Italiaanse duo Nicolai / Lupo.

Nederland wil graag opnieuw het maximale aantal van vier beachvolleybalteams afvaardigen naar de Olympische Spelen, net als in 2016. De geschiedenis heeft geleerd dat het laatste kwalificatietoernooi vaak van belang is om dit doel te bereiken. Door het organiseren van de Continental Cup Finals op eigen bodem, krijgen de Nederlandse teams een optimale kans om zich te kwalificeren.

Reactie Peter Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo):
‘Het is geweldig dat we erin geslaagd zijn het OKT opnieuw in Nederland te organiseren. Er is hard gewerkt om na het niet doorgaan van het de Continental Cup Finals vorig jaar dit bijzondere evenement toch in Nederland te laten plaatsvinden. We draaien met het beachvolleybal bij zowel de mannen als vrouwen al jaren mee in de wereldtop. Om dan het OKT te mogen hosten is een unieke kans, waarvoor geen betere plek te bedenken is dan het strand in Scheveningen. We kijken uit naar een prachtige strijd om tickets voor Tokio.’