Utrecht Marathon 2018

Atletiek Redactie

In 1978 vond de allereerste editie van de Utrecht Marathon plaats met de start in Utrecht op atletiekbaan Maarschalkerweerd. Na een aantal edities met de start in het centrum vond in 1999 de laatste editie plaats vanuit de stad. In het jaar 2000 werd het evenement voor het eerst georganiseerd in De Meern en kreeg het de naam Leidsche Rijn Marathon.

In 2005 verhuisde de marathon weer terug naar de stad. Vanaf 2007 werd het de Jaarbeurs Utrecht Marathon omdat tot 2012 de start en finish plaats vonden voor de Jaarbeurs. Nadat de organisatie geen overeenstemming kon bereiken met de gemeente over doorgang van het evenement in het najaar van 2012, startte 20Knots Running besprekingen met de gemeente Utrecht. Dit resulteerde in het najaar van 2013 tot de toewijzing van de organisatie aan 20Knots Running. Op 30 oktober 2013 werd op een persconferentie bekendgemaakt dat de marathon terug was op de kalender met start en finish op het Utrecht Science Park en twee rondes door de stad, landgoed Amelisweerd en Bunnik.

Sinds 1978 hebben de mannen 35 edities gelopen, de vrouwen lopen de marathon sinds 1990. De snelste tijd werd gelopen door William Kipchumba uit Kenia in 2009, die finishte in een tijd van 2:09.41. Nederlandse winnaars waren onder andere Michel Butter, Luc Krotwaar, Racid Mohammadi en Cor Vriend. Wim van Gemert won maar liefst drie keer.

 

Informatie voor bezoekers Utrecht Marathon 2018

Wil je de lopers komen aanmoedigen dan kan dat op diverse plaatsen. De start en finish op het Science Park zijn goed bereikbaar, maar ook langs het parcours is een aantal plaatsen waar activiteiten georganiseerd worden.

Zo heeft de ondernemers vereniging het ‘Utrecht Science Park’ een horeca-plein ingericht om alle deelnemers en toeschouwers van alle behoeftes te voorzien. De horeca ondernemers presenteren die dag hun hapjes en drankjes. Verder zijn op het horeca-plein vlak naast start/finish diverse activiteiten voor kinderen, verzorgt door de lokale kinderopvang. Er is tevens een eerste hulppost met massagebedden van studentenhuisarts De Uithof en Fysiosportive. Voor diegenen die mee hebben gedaan aan de marathon zullen zij een gratis massage verzorgen. Tevens zullen er gratis massages worden gegeven bij het Sportcentrum Olympos. Ook is er een feest DJ aanwezig.

 

QBuzz

Wil je de marathon meemaken vanaf de mooiste plekjes? U-OV stopt op meerdere punten langs de route. Als je snel bent en de (halte)tijden goed in de gaten houdt, kan je de deelnemers zelfs meerdere keren zien. Moedig de deelnemers bijvoorbeeld aan op de volgende plekken:

  • De Boslaan in Bunnik, te bereiken met lijn 41 (dichtstbijzijnde halte van Zijldreef)
  • De Uithof, te bereiken met lijn 28
  • Catharijnesingel, te bereiken met alle lijnen richting Utrecht Centraal (dichtstbijzijnde halte Utrecht Centraal)
  • Maliebaan, te bereiken met lijn 8, 28, 51, 52, 53, 74, 77 (dichtstbijzijnde halte Oorsprongpark)
  • Wilhelminapark, te bereiken met lijn 8, 28, 51, 52, 53, 74, 77 (dichtstbijzijnde halte Oorsprongpark)