Inschrijving voor ‘duurzaamste sportaccommodaties’ geopend

Sportprijzen Redactie

Op 22 april 2021 wordt voor de tweede keer de award voor Sportaccommodatie van het Jaar uitgereikt. Sportaccommodatie van het Jaar is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut, RVO en Vakbeurs Sportaccommodaties. Met deze award streven de partijen ernaar om sportverenigingen te inspireren en uit te dagen tot het verduurzamen van hun accommodatie. Dit alles met als doel de branche verder te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De inschrijving sluit op vrijdag 12 maart.

Ook veel sportverenigingen in de provincie Utrecht werken aan de verduurzaming van hun huisvesting. Deze week maakte SV Kampong bekend er naar te streven nog voor het voorjaar van 2021 de 19 hockey-, voetbal,- en tennisvelden te voorzien van LED-verlichting, waar in november 2020 een start mee gemaakt is.

De sportvereniging streeft sinds enige tijd naar grotere duurzaamheid op diverse vlakken. Zo is het nieuwe clubhuis sinds 2017 als een van de eerste panden in Utrecht van het gas af en werkt de verwarming met warmtepompen, die grotendeels door de zonnecollectoren op de daken worden gevoed.
Met nieuwe LED-verlichting zet SV Kampong een volgende stap. ‘LED-verlichting heeft als voordeel een betere lichtopbrengst zodat er veiliger gesport kan worden. Daarnaast blijft de lichtopbrengst van de lampen, met de hoogste lumen/watt verhouding (>160) in de markt, ook na een groot aantal branduren constant, zijn ze onderhoudsvrij en zorgen ze voor minder licht overlast in de naaste omgeving. Daarnaast verbruiken de lampen zeker 50% minder energie. De bediening door middel van de Sport-LED app biedt mogelijkheden om seizoensgebonden timers in te stellen, lichtintensiteit te dimmen naar trainingsstanden en te schakelen per scene (van heel naar half veld). Hierdoor is het mogelijk om een extra besparing te realiseren van 10% tot 30%.’ Aldus de club.