(Inter)nationale cricketagenda verandert drastisch

Cricket Redactie

De aankondiging dat grote evenementen tot 1 september geen doorgang kunnen vinden heeft grote gevolgen voor de internationale cricketzomer van 2020. Voor het Nederlands mannenteam betekent dit dat de geplande T20I tegen Nieuw-Zeeland, de Quad series tegen de USA, Namibië en Oman, en de drie ODI’s tegen Pakistan in de ICC Super League die in juni en juli op de planning stonden, niet gespeeld kunnen worden. Daarnaast is het duidelijk geworden dat de eerste weekenden van de geplande nationale competities in ieder geval komen te vervallen.

Voor alle betrokken spelers, coaches, clubs en fans is het wegvallen van de internationale wedstrijden een zeer grote teleurstelling. In 2019 kreeg Kampong cricket nog de ODI-status (One Day Internationals) toegewezen waarmee het mogelijk een aantal interlands op de wickets kon laten spelen. Betty Timmer, voorzitter KNCB bestuur: ‘Het is ontzettend jammer dat we dit jaar geen internationaal cricket op onze velden zullen hebben, maar gezondheid gaat in alle gevallen boven sport en de getroffen maatregelen zijn begrijpelijk. We hopen natuurlijk van harte dat volgend seizoen alles onder controle is en dat onze thuiswedstrijden in de Super League tegen Engeland, Ierland en de West Indies gewoon doorgang vinden. Graag heten we alle cricketfans dan weer welkom op onze velden.’

Pakistan Cricket Board’s CEO, Wasim Khan: ‘Het is droevig dat de geplande wedstrijden tegen Nederland in juli niet gespeeld kunnen worden. Maar gezien de ernst van de situatie is het de enige juiste beslissing. Nederland is zwaar getroffen door de uitbraak van COVID-19 en onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van de pandemie. De PCB, net als alle andere landen, steunt de KNCB in deze moeilijke situatie. De nationale cricketteams van Pakistan hebben altijd met plezier in Nederland gespeeld en zodra het weer mogelijk is, wil de PCB in overleg met de KNCB de tour graag opnieuw inplannen.’

Wereldwijd vinden er verschuivingen plaats in de internationale cricketkalender. De KNCB blijft in contact met de ICC en de betrokken landen en zal er alles aandoen om internationaal cricket in Nederland terug te laten keren zodra dit weer veilig en mogelijk is.

 

Jeugd

De cricketbond KNCB spreekt in twee werkgroepen met NOC*NSF om de protocollen voor de jeugd onder 18 verder uit te werken aangezien deze onder een aantal voorwaarden voorzichtig weer mogen opstarten.