Internationale schaakgrootmeesters in Open Kampioenschap van Utrecht

Schaken Ted Vermeulen

Al jaren weten topschakers de weg naar het Open Kampioenschap van Utrecht te vinden. Een week voor het bewuste weekend heeft de organiserende vereniging Paul Keres de aanmelding binnen van de Hongaarse gebroeders én grootmeesters Jozsef en Casaba Horvath. Ook Zhaoquin Peng van veelvoudig landskampioen En Passant uit Bunschoten-Spakenburg en de eigen coryfee Hugo ten Hertog zijn kanshebber tijdens de 44ste editie van het OKU.

Het Open Kampioenschap van Utrecht is een gezellig weekendtoernooi voor alle speelsterktes, van grootmeester tot huisschaker. Het OKU zal worden gehouden op 9, 10 en 11 juni. Plaats van handeling is het Utrechts Stedelijk Gymnasium, aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht.

Het OKU is één van de oudste weekendtoernooien van Nederland. Er wordt gespeeld in drie groepen. Elke groep speelt 6 ronden met indeling volgens het Zwitsers systeem, een wedstrijdsysteem waarbij iedere speler slechts een beperkt deel van zijn medespelers ontmoet. Het systeem wordt vaak gebruikt bij toernooien met veel deelnemers, waarin vanwege de tijd geen volledig rondtoernooi mogelijk is.

Spelers met een rating lager dan 1850 worden niet tot groep A toegelaten. Spelers met een rating hoger dan 1900 of lager dan 1500 worden niet tot groep B toegelaten. Spelers met een rating hoger dan 1600 worden niet tot groep C toegelaten. Het speeltempo is 1 uur en 50 minuten, plus 10 seconden per zet extra.

Het is mogelijk om maximaal twee keer een vrije ronde (bye) op te nemen in de rondes een tot en met vier. Per bye levert dit een half punt op. Byes moeten worden doorgegeven aan het begin van het toernooi.

Behalve de reeds genoemde topschakers zijn er meer favorieten voor de eindzege. Zoals CRG Krishna uit India, die de internationaal meestertitel draagt. Vrouwelijke grootmeesters zijn behalve Peng, die meer dan tien keer kampioen van Nederland werd, Tea Lanchava van Ons Genoegen uit Amersfoort en Nargiz Umudova van HMC Den Bosch. Ook de jeugdige Utrechtse toptalenten Casper Schoppen en Joris Kokje zijn van de partij.

 

Programma:

Vrijdagavond 19.15 uur is de opening en wordt de eerste ronde afgewerkt. Tegelijkertijd is er de SGS bekerfinale.

Zaterdagochtend wordt om 9.15 uur de eerste zet gedaan voor de tweede ronde. De schakers moeten die dag nog twee ronden afwerken.

Zondag moeten de deelnemers opnieuw vroeg uit de veren (9.15 uur). De prijsuitreiking is om 18.45 uur.

Voor de winnaar van groep A ligt 1000 euro klaar, terwijl de nummer twee 600 euro ontvangt. De winnaar van de B-groep incasseert 350 euro en de winnaar van de C-groep 200 euro.

 

Klik hier voor meer informatie van dit evenement.