Internationale toppers in crossmintontoernooi Baarn

Racketsport Redactie

Baarn wordt komend weekeinde overspoeld door racketspelers uit twaalf landen die deelnemen aan een internationaal crossmintontoernooi. Meer dan 140 spelers hebben zich ingeschreven voor dit toernooi, dat voor de vijfde maal wordt georganiseerd. Crossminton is een betrekkelijk jonge racketsport en wordt zonder net gespeeld.

‘Wij zijn verheugd op zo’n groot deelnemersveld’, vertelt Martin Monfils, voorzitter van Crossminton Nederland dat evenals voorgaande jaren verantwoordelijk is voor de organisatie van het toernooi. ‘De afgelopen jaren hebben wij een goede reputatie opgebouwd en dat resulteert in de komst van dit grote aantal  deelnemers uit heel Europa. Dit toernooi is ons visitekaartje. We hopen op een grote publieke belangstelling en dat de toeschouwers geïnspireerd raken om deze fantastische sport ook te gaan beoefenen.’

Het Dutch Open maakt deel uit van het internationale 1000 punten-circuit dat onder auspiciën staat van de Internationale Crossminton Organisatie (ICO).  De meeste spelers komen uit Duitsland. Kanshebbers uit dit land zijn Sönke Kaatz en regerend Europees kampioen David Zimmermans die respectievelijk de derde en vierde plaats op de wereldranglijst innemen. De huidige nummer één op deze ranglijst, de Tjech Petr Makrlik, en wereldkampioen Per Hjalmarson uit Zweden zullen de strijd met hun aangaan.

De huidige Nederlands kampioen Paul Twisterling uit Amsterdam zal een van deze spelers kunnen gaan treffen. In de categorie O50 kan Martin Monfils uit Houten ver komen en in O40 zal Marcel van der Laan uit Steenwijk voor de titel gaan. Bij de vrouwen maakt Santa Paegle uit Letland de meeste kans op de titel. In totaal doen 16 spelers uit Nederland mee.

 

Zonder net

Crossminton is een betrekkelijk jonge racketsport en bij veel mensen bekend onder de merknaam Speedminton die als hoofdsponsor de Dutch Open mede mogelijk maakt. Crossminton wordt in tegenstelling tot andere racketsporten zoals tennis en badminton zonder net gespeeld. De twee speelvlakken worden gescheiden door een afstand van maar liefst 12,8 meter. Een tennisbaan leent zich daarom uitstekend voor het spel, waarbij eveneens gebruik kan worden gemaakt van bestaande lijnen van een tennisbaan.

Het spel wordt gespeeld met een twee mini-squashachtige rackets en een Speeder. Dit is een zwaardere en kleinere ‘shuttle’ waarmee makkelijk de afstand kan worden overbrugd. Door deze eigenschappen kan de sport ook buiten worden beoefend.

De Dutch Open is op zaterdag 9 december van 9.00 uur – 21.00 uur en zondag van 9.00 – 14.00 uur in Racketcentrum De Geeren in Baarn. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie over de sport op de website van Crossminton Nederland www.crossmintonnederland.nl.