Is tweevoudig nationaal kampioen Lars van der Haar fit voor NK?

Veldrijden Hans van Ommeren

Hoe is het met Lars van der Haar? Aan de vooravond van het NK veldrijden zal dat een van de vragen zijn waarop bondscoach Gerben de Knegt een antwoord hoopt te krijgen. Immers, de winnaar staat bij de profs min of meer vast. Mathieu van der Poel steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit en heeft al meer dan twintig zeges op zak.

Anders ligt het met de nummer twee van Nederland, Lars van der Haar. De Woudenberger vertrok rond de jaarwisseling met zijn vriendin naar Spanje om in het zonnetje verse krachten op te doen. De 26-jarige crosser presteerde de weken daarvoor, na een sterke start van het seizoen, uiterst wisselvallig. In zijn bloed werden verhoogde waarden van het Epstein-Barrvirus aangetroffen, hetgeen kan wijzen op de ziekte van Pfeiffer. Van der Haar ontwrichtte bovendien bij een val zijn schouder.

Tweemaal werd hij reeds Nederlands kampioen bij de profs. Zowel in 2013 als in 2014 veroverde Van der Haar het nationale tricot. Mocht hij zondag nog niet fit genoeg zijn en op het laatste moment afzeggen, dan zal dat geen gevolgen hebben voor zijn deelname aan het WK, begin februari in Valkenburg. Daarvoor heeft de Woudenberger een te grote staat van dienst en is hij, mits fit, altijd een serieuze medaillekandidaat.

Wanneer Van der Haar wel fysiek hersteld is zal hij zondag vermoedelijk vooral met ploeggenoot Corné van Kessel, die afgelopen weekeinde zegevierde in Leuven, strijden om de tweede plaats. Hoe het parkoers in Surhuisterveen erbij ligt zal tot het laatste moment onduidelijk zijn. Ook in Friesland is veel regen gevallen, maar de zon van de laatste dagen gecombineerd met enkele nachten vorst zou voor een snelle ondergrond kunnen zorgen.

Bij de mannen is de cross voor de profs (elite) samengevoegd met die van de beloften om het deelnemersveld wat meer body te geven. Kyle Agterberg (Maartensdijk), Kevin van Bennekom (Culemborg), Lars Mastebroek (Barneveld), Martin Mijnten (Hoevelaken) en Carlos Schreuder (Veenendaal)  krijgen zodoende de kans om te ruiken aan het grote werk. De eliterenners en beloften rijden zondag 14 januari om 15.00 uur. Daarvoor is het de beurt aan de nieuwelingen, met in het enorme peloton James Potter uit Soest, en de junioren, met Stef ter Laak en Mitchell Vink uit Veenendaal.

Een dag eerder staan in Surhuisterveen de vrouwen centraal. Bij de elite ontbreekt Marianne Vos, jarenlang de koningin van de cross, maar kampend met de naweeën van een fikse verkoudheid. De amateurs zijn samengevoegd met de elitevrouwen, zodat Roos Anneveldt en Aniek Rooderkerken uit Utrecht en Geerte Hoeke uit Maarn zich mogen meten met wereldtoppers als Thalita de Jong, Maud Kaptheijns en Sophie de Boer. Onder de deelnemers aan het NK veldrijden ook olympisch wegkampioene Anna van der Breggen. De vrouwen starten zaterdag om 15.00 uur.