Jacomina Eijkelboom volbrengt triatlon van Londen naar Parijs

Triathlon Jurgen van Teeffelen

Na dagen van wachten waren de omstandigheden eindelijk gunstig voor Jacomina Eijkelboom om Het Kanaal over te zwemmen. Die krachtproef was onderdeel van haar poging om hardlopend, zwemmend en fietsend van Londen naar Parijs te gaan. Eenmaal aan de overkant sprong ze na een paar uur rust op de fiets om woensdag 19 juni in de Lichtstad te arriveren.

Ze is daarmee de eerste Nederlandse vrouw die de monstertriatlon, genaamd Enduroman Arch2Arc, heeft volbracht. Haar vertrekpunt van de ‘StedentripXL’ was de Marble Arch van Hyde Park in Londen, haar doel de Arc de Triomphe in Parijs. Tussenstops waren Dover en Calais, de twee steden die Het Kanaal afbakenen.

Het idee van de Enduroman Arch2Arc is om eerst van Londen naar Dover te rennen (140 kilometer), vervolgens Het Kanaal zwemmend over te steken (33 kilometer mits je in een rechte lijn gaat, wat vaak onmogelijk is) en uiteindelijk vanuit Calais naar Parijs te fietsen (290 kilometer).

 

Extreem

Eijkelboom heeft zich wel vaker op extreme dingen gestort. Hele triatlons uiteraard, zelfs een keer een dubbele op een loodzwaar parcours in Wales. 64 keer achter elkaar is ze de Camerig in Limburg op gefietst. Ze heeft meegedaan aan De Hel van Kasterlee – ‘de allerzwaarste duatlon ter wereld’. Dat soort inspanningen zijn voor haar niet ongewoon. Ditmaal echter werd vooral haar geduld op de proef gesteld.

Jacomina Eijkelboom start haar tocht bij de Marble Arch in Londen. Ze gaat hardlopend naar Dover, 140 kilometer. verderop. Foto: Jacomina Eijkelboom

Eijkelboom stond op 6 juni in Londen in de startblokken toen het bericht kwam dat het weer verslechterde. Keer op keer moest ze een teleurstelling wegslikken wanneer een ‘misschien’ uiteindelijk toch weer eindigde in een ‘no go’. Haar avontuur dreigde een stille dood te sterven omdat de omstandigheden het niet toelieten Het Kanaal zwemmend over te steken. Maar ze gaf niet op en haar doorzettingsvermogen werd beloond.

Zondag 16 juni, tien dagen nadat ze in Londen arriveerde, was het zover: om 16.00 Engelse tijd ging Eijkelboom vanaf de Marble Arch van start. Bijna 19 uur later arriveerde ze in Dover. Acht uur later kwam het groene licht om te zwemmen. Na ruim 16 uur in zeewater met een temperatuur van 14 graden bereikte ze de overkant van Het Kanaal. Na een korte rustpauze van 3,5 uur stapte ze op de fiets en passeerde na een nacht fietsen de Arc de Triomphe op woensdag 19 juni om 10.55 uur. Voor haar bewonderenswaardige inspanningen werd ze beloond met een stortvloed aan felicitaties.


Donderdag op de website van de Utrechtse Sportkrant deel twee van de monstertocht van Jacomina Eijkelboom:

‘Heel team in de weer voor Jacomina Eijkelboom’