Jan-Willem van Schip pakt nationale titel op omnium

Baanwielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip heeft zijn eerste nationale titel op een individueel nummer op de baan veroverd. De renner uit Schalkwijk, die op 1 januari prof wordt bij Roompot-Nederlandse Loterij, toonde zich in Apeldoorn de sterkste op het omnium, een discipline over vier onderdelen. Over twee maanden wordt op dezelfde piste het WK baanwielrennen gehouden.

Het omnium behelse de onderdelen scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers. Achter Van Schip werd Pim Ligthart tweede. Het brons was voor Roy Eefting derde. Bij de elitevrouwen legde de jonge Kirstie van Haaften uit De Meern beslag op de twaalfde plaats. Nederlands kampioen werd Kirsten Wild, die afgelopen jaar zowel op het EK als het WK zilver won op het omnium.

Woensdag wordt het het NK baanwielrennen vervolgd in Alkmaar. Bij de vrouwen komt naast Kirstie van Haaften ook Roxanne Knetemann uit Nijkerk in actie op op de puntenkoers. Bij de mannen doet Dirk Tonen uit De Meern een gooi naar een goede klassering op de sprintnummers. Junior Joris Kroon uit Schalkwijk beproeft zijn geluk onder meer op de individuele achtervolging, terwijl Jan-Willem van Schip en Wim Stroetinga medaillekandidaten zijn op duurnummers als de puntenkoers, de scratch en de koppelkoers. De twee treffen elkaar vervolgens over anderhalve week in de Zesdaagse van Rotterdam.