Jan-Willem van Schip blijft ook op koppelkoers zonder medaille

Baanwielrennen Redactie

Het was de droom van Jan-Willem van Schip om een medaille te scoren op de Olympische Spelen. De Schalkwijker zal evenwel Japan verlaten zonder eremetaal. Twee kansen kreeg de baanrenner en tweemaal was hij er dichtbij. Op het omnium glipte de olympische plak op het laatste onderdeel uit zijn vingers en ook op de Madison deed hij met Yoeri Havik heel lang mee voor een podiumplaats. Het Nederlandse koppel werd uiteindelijk vijfde.

‘Ik piste elke keer naast de pot’, sprak Van Schip donderdag na de puntenkoers die hem van de tweede plaats naar de teleurstellende zesde plek deed tuimelen. In de koppelkoers was het niet anders, al had het Nederlandse duo daarin nooit een medaille vast in handen. Met Havik was Van Schip in de slopende race weliswaar de hele tijd alert maar het Nederlandse duo kon nooit een klap uitdelen en was gedwongen tot het sprokkelen van punten.

Bij de tussensprints ging het regelmatig net mis en ook het nemen van een ronde voorsprong, wat veel punten opgeleverd zou hebben, lukte niet omdat het tempo moordend hoog lag. Uiteindelijk werden de twee vijfde. Olympisch kampioen werd het duo Michael Morkov en Lasse Norman Hansen uit Denemarken.

‘Het is zuur dat we geen medaille halen, want we laten mooie sport zien. Helaas niet genoeg voor een mooi resultaat,’ aldus Van Schip voor de microfoon van de NOS.