Jan-Willem van Schip houdt de gemoederen bezig

Wielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip houdt de gemoederen in België bezig. De 23-jarige Schalkwijker maakte met zijn ploeggenoot Brian van Goethem van Roompot-Nederlandse Loterij anderhalve week geleden grote indruk in Gent-Wevelgem. Het oranje duo gaf lange tijd mede kleur aan die klassieker en had nog fut genoeg om respectievelijk als twaalfde en achttiende te finishen.

Tijdens de live-uitzending woensdag van de semiklassieker de Scheldeprijs refereerden de vaste commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer nogmaals aan het optreden van de Nederlanders in Gent-Wevelgem. Ze staken hun bewondering voor het jonge Nederlandse tweetal niet onder stoelen of banken. Vooral aan het oordeel van De Cauwer, oud-prof in de TI-Raleigh ploeg van Peter Post en voormalig bondscoach van België, mag veel waarde gehecht worden. Hij gaf niet direct antwoord op de vraag van Wuyts of hij Van Schip in zijn ploeg zou willen hebben: ‘om dat nu al te zeggen is het nog vroeg, hè,‘ maar tussen de regels proefde je een ‘ja, zonder meer.’

 

Argusogen

De komende maanden zal de Nederlander ongetwijfeld met argusogen gevolgd worden. Van Schip lijkt een ideale renner voor Quickstep, het keurkorps van manager Patrick Levèfere. Niki Terpstra, winnaar van de Ronde van Vlaandreren, is al 33 en de Schalkwijker heeft nog een heel wielerleven voor de boeg. Overigens geldt in het profwielrennen dat er officieel pas na 1 augustus over transfers en nieuwe contracten gesproken mag worden.

De Scheldeprijs, met dit jaar als startplaats Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen, werd met fietslengtes voorsprong gewonen door de jonge Nederlander Fabio Jakobsen. De renner van Quickstep won ook al Nokere Koerse en is in sneltreinvaart op weg naar de top van het sprintersgilde. Jan-Willem van Schip eindigde als zeventiende.

Overigens werd een dertigtal renners, onder wie de Nederlandse topspurter Dylan Groenewegen, door de jury uit de koers gehaald omdat ze het rode stoplicht van een spoorwegovergang negeerden en nog snel langs de slagbomen glipten. Dat gebeurde zo’n negentig kilometer voor de finish. Ook Roy Curvers en Timo Roosen en de Franse sprinter Arnaud Démare werden uitgesloten. Voor de overtreding kunnen de renners een maand geschorst worden en een forse boete krijgen.