Jan-Willem van Schip in goede vorm naar Europese Spelen

Wielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip heeft het afgelopen weekeinde in verschillende eendagskoersen in België zijn neus aan het venster gedrukt. De profrenner uit Schalkwijk haalde weliswaar nergens het podium, maar toonde wel aan in goede vorm te verkeren voor de Europese Spelen. Op de piste in Minsk komt hij eind deze week uit op meerdere onderdelen.

Voor Van Schip is met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio de baan in feite belangrijker dan de weg. Op de Europese Spelen krijgt hij drie kansen op een gouden medaille. Vrijdag 28 juni rijdt hij de puntenkoers waarop hij begin dit jaar wereldkampioen werd. Een dag later beproeft hij met Yoeri Havik zijn geluk op de koppelkoers en zondag is er het omnium, een olympisch nummer.

Zondag reed de renner van Roompot-Charles een flink stuk op kop in de Elfstedenronde, een koers in en rond Brugge. Ondanks de hoge temperatuur droeg Van Schip een tricot met lange mouwen. Die outfit zou aerodynamischer zijn, reden voor de Schalkwijker die het avontuur nooit schuwt om het eens uit te proberen.

Met nog een plaatselijke omloop van zo’n 10 kilometer te gaan had Van Schip samen met de Luuc Bugter een voorsprong van enkele tientallen seconden op het peloton. De meute liet het duo nog even spartelen voordat ze in de kraag werden gegrepen. Maar Van Schip had nog eens de bevestiging gekregen dat hij vol vertrouwen kan afreizen naar Wit-Rusland.

Het Belgische drieluik was voor de lange Schalkwijker vrijdag begonnen met Dwars door het Hageland. Van Schip kleurde de koers en ging er dertig kilometer voor de finish vandoor. Hij kreeg gezelschap van nog acht renners, onder wie Niki Terpstra. Kenneth Vanbilsen zei in de finale de kopgroep vaarwel en won solo, Van Schip werd zevende. Een dag later eindigde hij een plaats lager in de Heistse Pijl. Tel daar het sterke rijden in de Elfstedenronde bij op en de Schalkwijker kan zich vol vertrouwen op de Europese Spelen storten.