Jan-Willem van Schip komt er niet aan te pas op EK

Baanwielrennen Redactie

Jan-Willem van Schip heeft op het EK baanwielrennen in Grenchen geen medaille weten te veroveren op de puntenkoers. Normaal strijdt de Schalkwijker op deze discipline mee aan het front, ditmaal kwam hij er in een uiterst boeiende koers niet aan te pas. De Fransman Benjamin Thomas was een klasse apart en werd Europees kampioen. Van Schip eindigde slechts als negende.

De Schalkwijker werd in 2019 in het Poolse Pruszków wereldkampioen op dit baannummer, dat niet in het olympische programma van Tokio was opgenomen. Wel werd het omnium afgesloten met een puntenkoers.  Uitgerekend op dit onderdeel liet een moegestreden Van Schip een olympische medaille uit zijn handen glippen.

Op de Zwitserse piste slaagde Van Schip er twee maanden later niet in om revanche te nemen. Al vroeg in de wedstrijd miste hij de slag toen zes renners, onder wie de Franse favoriet Thomas, een ronde voorsprong namen, goed voor twintig punten. Van Schip probeerde dat ook wel, maar zijn aanvalspogingen misten overtuiging en het tempo lag bijzonder hoog. Bovendien gunde Thomas niemand veel ruimte.

 

Groepjes

De lange Schalkwijker reed de hele koers achter de feiten aan. Hij sprokkelde wel wat punten maar het zette geen zoden aan de dijk. Het koersbeeld werd steeds onoverzichtelijker met allerlei groepjes op de baan. Een zware, chaotische wedstrijd, dat had een koers voor Van Schip kunnen zijn maar hij kon nimmer grip krijgen op de ontwikkelingen. De Nederlander besefte dat hij wat moest doen wilde hij zich niet lijdzaam naar de slachtbank laten leiden. Hij deed er van alles aan om ook een ronde te pakken. Dat lukte uiteindelijk ook, alleen had bijna iedereen inmiddels een ronde te pakken. Met slechts 29 punten bleef Van Schip ver verwijderd van de medailles. Achter Thomas (81) greep de Portugees Iuri Leitao het zilver (61) en de Rus Vlas Shitsjkin het brons (57). Dat het erg zwaar was geweest bleek wel uit het feit dat liefst zeven renners de finish niet haalden.

Op de slotdag van de EK baan rijdt Van Schip nog met Yoeri Havik de Madison. In Tokio moest het duo op dit nummer genoegen nemen met de vijfde plaats.