Jan-Willem van Schip krijgt profcontract bij Roompot

Wielrennen Hans van Ommeren

Een Utrechter gaat, een Schalkwijker komt. Roompot-Nederlandse Loterij is ook volgend seizoen een belangrijke wielerploeg voor renners uit midden-Nederland. Gaat Martijn Tusveld het procontinentale team verlaten voor het het World Tour-team Sunweb, Jan-Willem van Schip rijdt vanaf 1 januari in de oranjewitte kleuren van Roompot, met onder meer Erik Breukink als ploegleider.

Roompot-Nederlandse Loterij wil ook volgend seizoen minimaal drie grote talenten de kans te geven zich te manifesteren in het profpeloton. De overstap van Van Schip, die nu nog rijdt voor het continentale Delta Cycling Roterdam, komt niet als een verrassing. Menigeen had verwacht dat hij vorig jaar al een uitnodiging zou krijgen voor de 100 procent Nederlandse profploeg.

‘Jan-Willem stond bij ons al op een lijstje met interessante renners,’ verklaart Breukink op de website van Roompot. ‘Hij heeft de kwaliteiten en de persoonlijkheid om uit te groeien tot een specialist in de zware klassiekers. Wij zijn echt blij dat hij voor een overstap naar onze ploeg heeft gekozen.’

De 23-jarige Van Schip is dit seizoen één van de meest succesvolle renners Nederlandse renners uit zijn leeftijdscategorie. De 1 meter 94 lange Schalkwijker, tegenwoordig woonachtig in Wageningen waar hij studeert aan de universiteit, schreef in het voorjaar op knappe wijze de Ronde van Drenthe op zijn naam.  Hij was ook de sterkste in etappes in An Post Ras, de Ronde van Normandië en de Ronde van Zuid-Bohemen.

 

Afstuderen

Van Schip is tevreden met zijn overgang: ‘Ik ben toe aan het zetten van de volgende stap in mijn ontwikkeling als wielrenner. En ik ben dankbaar dat dit team mij deze mogelijkheid gaat bieden. Bij Roompot kan ik een kans krijgen in de grootste wedstrijden. En ook de wat kleinere koersen in hun programma, zoals Drenthe en bijvoorbeeld West-Vlaanderen, liggen mij goed. Deze winter hoop ik mijn studie af te ronden en kan ik mij volledig op het fietsen richten.’

Behalve Van Schip zal ook Hartthijs de Vries naar Roompot gaan. De Fries maakte vorig jaar indruk met het winnen van de jongerentrui in de Topcompetitie en een derde plaats in het eindklassement van Olympia’s Tour. In het shirt van SEG Racing Academy eindigde hij als vijfde in Gent-Wevelgem voor beloften (Kattekoers). Verder wordt de winnaar van de nationale Topcompetitie, die na de Eurode Omloop van 17 september bekend zal zijn, een profcontract aangeboden.

Bij Roompot rijden ook Martijn Budding uit Veenendaal en Tim Ariesen uit Rhenen.